Vem kommer ”The Destroyer” att vara nu?

1 av 2

NEW YORK. Med Donald Trump i Vita huset tar världen och USA ett steg ut i det okända.

Frågan är hur oroliga vi ska vara.

I valrörelsen var Trump "The Destroyer". Vem kommer han att vara nu?

I hissen på Hilton Midtown stöter jag morgonen efter Trumps valvaka på en av hans kampanjarbetare. Han försöker lugna mig.

– Allt det där du såg i valrörelsen var bara en show. Trump är en realitystjärna. Han kommer att vara en annan person som president. Han kommer inte att göra några galenskaper. Allt kommer att gå bra. Du kan vara lugn.

Även Donald Trump försökte lugna en chockad omvärld när han efter klockan 03 på morgonen höll sitt segertal. Han röst var trött och släpig och orden helt andra än under valrörelsen. Kanske insåg han plötsligt ansvaret i ämbetet han valts till.

– Jag vill vara en president för alla amerikaner, sa Trump. Jag kommer att söka samarbete, inte konflikt.

Det låter ju bra. Men det är Trump i medgång. I motgång reagerar han annorlunda.

Världen är allt annat än lugn. Reaktionerna varierar från skräckslagna till oroliga.

Oavsett vad man tycker om valet av Trump så innebär hans seger en extrem osäkerhet om vad som kommer att hända. Helt enkelt därför att ingen vet hur president Trump kommer att agera när han tar över i slutet av januari nästa år.

Segern kan innebära att hela dagens världsordning som vi känner den kan rivas upp och ersättas av något annat. Oklart vad.

Hur kommer USA:s fiender att reagera? Det är ingen slump att Ryssland president Putin var en av de första utländska statcheferna att gratulera Trump till segern. Med Trump vid rodret ser Putin en chans att flytta fram Rysslands position och bli av med sanktionerna. Han ser Trump som en svag och oerfaren ledare som han kan manipulera.

Risken finns att Putin försöker utmana Trump för att se hur långt han kan gå innan USA reagerar. Det kan vara dåliga nyheter för Sverige.

Mest oroliga är USA:s allierade inom Nato. Under valrörelsen lät Trump förstå att det inte var självklart att artikel fem om kollektivt försvar i händelse av anfall skulle gälla. Bara om alla betalar tillräckligt till sitt eget försvar är Trumo beredd att försvara Nato-medlemmar. Baltikum darrar.

Trump sa under valrörelsen att USA inte borde tveka att använda kärnvapen. Den typen av uttalande fick en samfälld värld att reagera med skräck och avsky.

Under valrörelsen tvingade hans egen kampanjledning Donald Trump att inte använda sitt twitterkonto för att hindra honom att nattetid förolämpa folk och skapa skandaler.

Samme man kommer nu att vara den som bestämmer över kärnvapenkoderna.

Vad händer om Trump verkligen säger upp en rad handelsavtal? Experterna hävdar att världsekonomin riskerar att kastas in i en ny djup kris. Själv hoppas han att resultatet ska bli att fabriksjobben återvänder till USA.

Minns att när Donald Trump startade sin kampanj för ett och ett halvt år sedan så ansågs han chanslös. En excentrisk och självupptagen miljardär och dokusåpakändis som snabbt skulle elimineras i primärvalen.

Trump chockade alla genom att inte bara hänga kvar utan dessutom vinna. Detta trots att han bröt mot snart sagt varenda regel i politikens handbok. Den ena skandalen avlöste den andra. Men allt rann av teflon-Donald. Trump bedömdes efter en annan måttstock än Hillary eftersom han inte är proffspolitiker.

Nu står han här som den kanske mest osannolike presidenten i USA:s historia. En man helt utan politisk erfarenhet ska leda världens mäktigaste nation.

Hur kunde han vinna?

Svaret är att en majoritet av amerikaner köpte hans mörka bild av verkligheten, där USA är på väg utför. Som republikanernas ledare Paul Ryan uttryckte det:

– Trump hörde en röst hos det amerikanska folket som ingen annan hörde.

Amerikanerna är trötta på proffspolitiker som lovar en massa saker men aldrig levererar. De vill pröva något nytt. De tror att affärsmannen Trump kan driva USA som ett företag och lyckas där vanliga politiker går bet.

Valets största förlorare är inte Clinton utan Barack Obama. Allt han uppnått kan nu omintetgöras. Republikanerna fick inte bara presidentposten. De sopade också hem både representanthuset och senaten. Trumps första åtgärd blir att försöka avskaffa Obamas sjukvårdsreform, presidentens viktigaste framgång. Han kommer att tillsätta konservativa domare i Högsta domstolen som vrider klockan tillbaka i USA. Aborträtten är i fara.

Rimligt är att världen gör som president Obama, ger Trump en chans. Inte dömer honom bara efter alla märkliga saker han sa under valrörelsen utan se hur han kommer att agera i praktiken.

Världsmarknaderna verkar ha bestämt sig för att göra just det. Efter att ha rasat i går steg börserna i dag. Men hur blir det framöver? Osäkerhet är inget som marknaden gillar.

Den som vill vara optimistisk kan säga att Trump säkert kommer att omge sig med duktiga rådgivare och lyssna på deras råd.

Pessimisten vet att Trump oftast går sina egna vägar och vägrar att lyssna på andra.

Det är onekligen en både spännande och skrämmande framtid vi går till mötes.

 PLUS:  USA – efter valet

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM