Wolfgang Hansson: ”Konstigt att det inte hänt tidigare”

1 av 9 | Foto: Micah Johnson i uniform.
NYHETER

Fem ihjälskjutna poliser och ytterligare sju skottskadade.

Med tanke på motsättningarna mellan svarta och vita i USA är det konstigt att det inte hände tidigare, säger Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson:

– Jag tror att det är svårt för någon i Sverige att förstå hur segregerat USA fortfarande är.

Tolv poliser och två civilpersoner träffades av skott från en krypskytt under en demonstration mot polisvåld i Dallas på torsdagskvällen lokal tid. Fem av poliserna avled av sina skador och den misstänkte gärningsmannen sprängdes till döds av polisens bombrobot. Han identifierades under fredagen som Micah Xavier Johnson.

Innan han dödades försökte polisen få honom att ge upp under en flera timmar lång förhandling. Han ska då ha sagt att hans mål var att döda vita människor, i synnerhet vita poliser.

Med tanke på rasmotsättningarna i USA är Wolfgang Hansson förvånad att ett liknande dåd inte inträffat tidigare.

Kan bli motreaktioner

– Jag tror att det är svårt för någon i Sverige – särskilt om man inte har rest runt i USA – att förstå hur segregerat det landet fortfarande är. De svarta har sämre skolor, sämre jobb, sämre förutsättningar över huvud taget, och det är klart att om svarta ovanpå det utsätts för polisvåld som man upplever som rasmotiverat är det inte konstigt att någon till slut agerar på det här sättet. Även om det naturligtvis är helt fel blir man inte förvånad. Det är egentligen konstigt att det inte hänt tidigare.

Han fortsätter:

– Den här typen av händelser riskerar att ytterligare accelerera polariseringen av det redan väldigt splittrade samhället. Det är mycket möjligt att det här utlöser motreaktioner från vita som tycker att de måste stå upp och försvara sin polis. Polisen kommer sannolikt också vara ännu mer på bettet när de har med svarta att göra, så det här riskerar bara att snabba på våldsspiralen.

Vanligt med stressyndrom

Under förhandlingen med polisen ska Micah Xavier Johnson även ha uppgett att han agerade ensam.

– Men det behöver inte betyda att det stämmer. Även om han var ensam skytt är det fortfarande oklart om de tre personer som är gripna har hjälpt honom och i så fall hur, säger Wolfgang Hansson.

Micah Xavier Johnson var en tidigare ostraffad 25-åring utan kända kopplingar till terrorgrupper. Enligt den amerikanska armén tjänstgjorde han under kriget i Afghanistan och var efter det medlem i den amerikanska arméreserven.

– Det är svårt att veta men en faktor här kan vara posttraumatiskt stressyndrom, som väldigt många amerikanska soldater som har tjänstgjort i Irak och Afghanistan drabbas av. Det är många av dem som får psykiska problem när de kommer tillbaka, säger Wolfgang Hansson.

ARTIKELN HANDLAR OM