Sex personer gripna i terrorräder i Belgien

1 av 4 | Foto: PHILIPPE HUGUEN/AFP
Polistekniker undersöker tåget, augusti 2015.

avEbba Thornéus

NYHETER

Sex personer greps under måndagen, misstänkta för inblandning i den beväpnade attacken på ett tåg i Frankrike förra året.

Detta bara några dagar efter att ytterligare fyra personer, misstänkta för terrordåd, gripits i Belgien.

Samtliga släpptes senare under kvällen.

Det var i augusti förra året som en ensam gärningsman öppnade eld med automatvapen på ett snabbtåg med 554 passagerare mellan Amsterdam och Paris.

Den 25-årige mannen, Ayoub el-Khazzani från Marocko, var enligt vittnen beväpnad med en kalasjnikov och en mattkniv. Han övermannades dock av tre amerikanska soldater och kunde därefter gripas av polis. De tre männen belönades senare med Frankrikes finaste hedersmedalj för att ha stoppat attacken, som spåddes kunna ha blivit ett blodbad.

Tre personer skadades i samband med händelsen.

Gärningsmannen ska enligt AFP ha bott hos sin syster i Molenbeek innan han klev på tåget. Han ska sedan tidigare vara känd av polisen. Detta då han sägs sympatisera med IS och ska även finnas med på de franska myndigheternas lista över misstänkta radikala jihadister.

Utreds som en terrorattack

Under måndagen meddelade den belgiska åklagarmyndigheten att belgisk polis gripit sex personer, misstänkta för att vara inblandade i den avvärjda terrorattacken. Totalt ska man ha slagit till mot sex adresser i Bryssel-området, fyra i Molenbeek och två i Woluwe-Saint-Lambert och Haren. Inga vapen eller sprängmedel ska ha funnits i samband med räderna. Dådet utreds som en terrorattack. Under måndagskvällen släpptes samtliga sex personer uppgav en talesperson för den federala åklagarmyndigheten. De ska ha släptts utan att några vidare anklagelser riktas mot dem uppger talespersonen.

Fyra personer greps under helgen

I fredags kom även uppgifter om att en belgisk man gripits och åtalats misstänkt för att ha medverkat i terrorattackerna mot den internationella flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel den 22 mars. 32 människor miste livet i attackerna och omkring 300 människor skadades. Terrorhotsnivån höjdes till den nästa högsta i Belgien efter angreppen.

Under lördags greps även tre män i Bryssel misstänkta för terrorbrott. De gripna ska ha planerat att slå till i samband med EM-matchen mellan Irland och Belgien, som spelades i Bordeaux i sydvästra Frankrike. Vid gripandet, som först omfattade tolv personer, varav nio sedan släpptes, ska polisen ha genomfört runt 40 razzior i belgien. Männen är misstänkta för förberedelse till terrorbrott och ”medverkan i terroraktiviteter”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Molenbeek

Bryssel

Belgien

Terrorism