Man med falsk bombväst greps i Bryssel

NYHETER

Antiterror-operation inleddes efter bomblarm

Polis grep en man nära ett shoppingcenter i centrala Bryssel tidigt i morse.

Mannen misstänktes ha en bombväst på sig. Efter en undersökning kunde bombpatrullen konstatera att västen var falsk.

Tipsa | Aftonbladet

Mannen greps vid 05.30-tiden i morse i anslutning till shoppingscentret City2, som ligger mitt i centrala Bryssel. Vittnen hade hört av sig till polis efter att de upplevt att mannen betett sig misstänkt.

Enligt åklagare befarade polisen att mannen hade en bomväst på sig. Bombgruppen kallades till platsen. Vid 09.30-tiden kom beskedet att inga sprängmedel hittats på mannen, rapporterar brittiska Sky News.

Åklagare uppger för AFP att mannen bar en självmordsväst, men att den inte var äkta.

”Ingen bomb har hittats. Självmordsvästen som den misstänkte hade på sig var falsk”, heter det i ett uttalande från åklagarmyndigheten.

Antiterror-insats inleddes

Efter gripandet inleddes en antiterror-operation i den belgiska huvudstaden. Polisen spärrade av ett område runtomkring shoppingcentret. Avspärrningarna har nu hävts.

Mannen har förhörts. Det är i nuläget oklart om han kommer att frihetsberövas.

Många gripanden

Nivån för terrorhot i Belgien ligger på en trea på en fyrgradig skala efter attackerna i Paris i november förra året. Det innebär att myndigheterna bedömer att en attack är ”trolig och möjlig”.

Säkerhetsläget i Belgien är extra uppskruvat på grund av fotbolls-EM i grannlandet Frankrike. Under de senaste veckorna har flera antiterror-räder genomförts i landet. Polis har gjort ett stort antal gripanden.

I mars i år avled 32 personer i bombdåd på Bryssels internationella flygplats och i stadens tunnelbana. Över 300 personer skadades i attackerna.

ARTIKELN HANDLAR OM