Kungen 70 år

Kungens festvecka fortsätter

Av: 

Isabel Norman

NYHETER

Fick lyssna till en konsert i Slottskyrkan – med musik han själv önskat

Kungens kalasvecka fortsätter.

Huvudpersonen själv hade önskat musiken till kvällens konsert på Kungliga slottet.

– Det här är musik när den är som bäst, när svensk musik är som bäst, sa kungen i ett tal.

Kungen har ett fullspäckat schema inför sin födelsedag på valborgsmässoafton.

På tisdagskvällen fick kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia lyssna till Försvarsmaktens födelsedagskonsert i Slottskyrkan.

Marinens musikkår stod för musiken medan hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson och S:t Jacobs Kammarkör sjöng.

Publiken fick bland annat lyssna till ”Som ett blommande mandelträd”, ”Romans ur Pastoralsvit” och ”Bröllopsmarsch (festmarsch)”.

– Vi kommer att få höra musik som Hans Majestät själv har önskat tidigare, så han har i allra högsta grad varit delaktig i repertoaren om man säger så, sa Försvarsmaktens musikinspektör Olle Hermansen innan konserten.

Tackade för presenten

Önskemålen har några år på nacken.

– I samband med kungens 40 år på tronen, 2013, skulle vi ha gjort en konsert i Rikssalen, med den musik som kungen tycker om men ett kungligt bröllop kom emellan och vi tvingades att skjuta på konserten. Men nu blir det av, berättade Olle Hermansen.

Horace Engdahl var kvällens värd och när konserten närmade sig sitt slut lämnade kungen kyrkbänken för att hålla tal.

– Vilken musikafton. Det är lite grand som Horace sa, jag tror att vi svenskar behöver lite rörelse i hjärtat och själen, det mår vi bra av. Framförallt en sådan här dag, en vårdag som finns här ute, som väntar på oss.

Kungen passade även på att tacka alla inblandade samt för presenten som överlämnades i början av kvällen, en skiva med musik av repertoaren.

– Jag vill tacka alla medverkande för en fantastisk musikafton och dessutom för en fin cd som ni har varit med och spelat in. Och jag tror att många kommer att kunna njuta av den musiken, flera gånger och kanske framförallt i vår, i sommar, i bersån när man tittar ut över landskapet eller skärgården, sa kungen.

”Vilka skatter vi har”

Det gick inte att ta miste på att kungen gillade det han lyssnat till.

– Det här är musik när den är som bäst, när svensk musik är som bäst. Det är fantastiskt vilka skatter vi har, de ska vi vara rädda om, de ska vi bevara och behandla på rätt sätt, det har ni verkligen gjort. Tack för enastående föreställning, sa han.

Firandet av kungen som fyller 70 år på valborgsmässoafton inleddes redan på måndagskvällen, med en föreställning om Östersjön. 

Kungen, drottningen, prins Carl Philip och prins Daniel såg föreställningen på Dramaten, som var ett slags seminarium varvat med musik, även då framförd av Marinens musikkår.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

SE OCKSÅ

Det här vill kändisarna ge kungen i 70-årspresent

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kungen 70 år

Carl XVI Gustaf

Horace Engdahl