Kyrkan ringer i klockorna under nazistdemonstration

avMarielle Theander Olsson

NYHETER

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Borlänge på första maj. Då ringer kyrkan i klockorna när gudstjänsten avslutas för att påminna om människors lika värde, skriver Kyrkans Tidning.

Dalarna mot rasism, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kommer att ha egna demonstrationer på första maj i Borlänge. Bland dagens talare återfinns före detta toppolitikerna Lars Ohly och Mona Sahlin. Men även nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att demonstrera.

Därför har kyrkan bestämt sig för att ringa i klockorna när gudstjänsten avslutas.

– Vi kommer att fira en vanlig gudstjänst på söndag där vi ringer samman till gudstjänsten som vi alltid gör. Men vi ringer som avslutning också, det är inte det man oftast gör, säger Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Borlänge, till Aftonbladet.

Beslutet togs efter att människor i församlingen hört av sig till kyrkan.

– Det kom tankar omkring det här från församlingsbor som frågade om vi skulle göra något. Då tänkte vi att vi kan göra det som en markering för att vi står upp för människors demokratiska rättigheter och framförallt för människovärdet, säger Ann-Gerd Jansson.

”Hoppas allt går bra”

Kyrkoherden hoppas att klockringningen ska höras och bli en påminnelse om kyrkans demokratiska värderingar.

Enligt Ann-Gerd Jansson har kyrkan inte fått några speciella reaktioner från församlingen, men hon menar att många tycker att det är bra. Nu hoppas hon att demonstrationerna under första maj ska gå lugnt till.

– Det är bara att hoppas att allt ska gå bra och att inte någon ska komma till skada på något sätt under den här dagen, utan att man kan möta varandra med respekt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Borlänge

Nynazism