Forskare: ”Surfplattor inte dåliga för sömnen”

Forskarna hävdar att böcker är lika dåliga för nattsömnen som surfplattor.

avFrasse Levinsson

NYHETER

Det har tidigare misstänkts att surfplattor är dåliga för sömnen.

Nu har svenska forskare kommit fram till att det inte är så.

– Vi hittade ingen skillnad med avseende på sömnen om man läser på en surfplatta jämfört med en vanlig bok, säger Frida Rångtell till Vetenskapsradion.

Tidigare forskningsresultat har pekat på att surfplatteläsning innan läggdags troligtvis har negativa konsekvenser för nattsömnen på grund av ”blått ljus”. Nu har Frida Rångtell och hennes arbetskamrater vid neurologiska institutionen vid Uppsala tittat på hur böcker och surfplattor påverkar sömnen. Deras slutsats är att varken böcker eller surfplattor har negativa konsekvenser.

– Vår huvudsakliga upptäckt var att efter exponering för ljus under dagen hade användandet av en blåljusemitterande läsplatta inställd på full ljusstyrka under två timmar ingen effekt på unga friska studenters sömn, säger Frida Rångtell i ett pressmeddelande.

Försökspersoner fick läsa

Försökspersonerna fick tillbringa eftermiddagen i ett rum med normal belysning. De fick läsa i två timmar och delades de upp i två grupper. Den ena gruppen läste gamla hederliga böcker och den andra läste på surfplattor. Två veckor senare mättes melatoninnivån i deras hjärnor. Melatonin är en singalsubstans som gör att vi känner oss sömniga. Den utsöndras i hjärnan framåt kvällen och regleras av bland annat ljuset där vi befinner oss.

Spelade ingen roll

Forskarna kunde konstatera att melatoninnivån var lika i båda grupperna och att det därmed inte spelade någon roll om de läste från en bok eller läsplatta. Deras slutsats är att det blåa ljusets påverkan på hjärnan regleras av om det varit en ljus eller mörk dag. Ju ljusare dagen varit, desto mindre effekt har blått ljus på hjärnan.

ARTIKELN HANDLAR OM