"Farligare än i kalla kriget”

avJulia Wågenberg, Niklas Svahn

Spänningarna mellan stormakterna högre än på länge

En stor del av säkerhetsrådet kräver ny vapenvila i Aleppo men Ryssland hotar att använda veto för att stoppa förslaget.

Samtidigt visar en kartläggning att Ryssland just nu förstärker sina styrkor kraftigt i Syrien – och Tysklands utrikesminister varnar för en rysk-amerikansk konflikt.

Mötet i FN-skrapan i New York hölls inför stängda dörrar på fredagskvällen.

– Att stoppa blodbadet i Aleppo är högprioriterat, sade Frankrikes FN-ambassadör inför mötet.

På lördagen ska FN:s säkerhetsråd rösta om en ny resolution som lagts fram av Frankrike. I den kräver flera länder att en ny vapenvila införs i Aleppo och att syriska och ryska bombningar av staden omedelbart stoppas.

Ryskt veto

Ryssland har aviserat att de planerar att använda sitt veto för att hindra att resolutionen träder i kraft.

– Det franska förslaget är mycket hastigt sammansatt och jag tror uppriktigt sagt att detta inte är utformat för att göra framsteg, sa Vitalij Churkin, ryska FN-ambassadören efter mötet.

"Farligare än kalla kriget"

Spänningarna mellan stormakterna är höga. Högre än på länge, anser Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, som kallar situationen farligare än under kalla kriget.

– Den nya tiden är annorlunda, farligare. Tidigare var världen tudelad, men Moskva och Washington kände till den röda linjen och respekterade den, säger Frank-Walter Steinmeier i en intervju med den tyska tidningen Bild, enligt Frankfurter Allgemeine.

– Förtroendet verkar vara uttömt. Om det här fortsätter faller vi tillbaka i tider av konfrontation mellan de två stormakterna, fortsätter den tyske utrikesministern, enligt TT.

Fördubbling av sjö- och flygtrafik

Samtidigt finns det tecken på att de Ryssland förstärker sina styrkor i Syrien.

I slutet av september kollapsade en utlyst vapenvila. Därefter eskalerade våldet kraftigt i Aleppo. Parallellt med det har Ryssland, enligt nyhetsbyrån Reuters, byggt upp sina styrkor i Syrien.

Allt från trupper, flygplan och avancerade luftvärnssystem förstärks, med bland annat specialutbildad personal för det missilutrustade fordonet S300.

Analyserar radarbilder

Reuters belägger uppgifterna genom analyser av allmänt tillgängliga uppgifter, så som radarbilder och observationer av trafik till och från Syrien. Datan visar att det skett en fördubbling av sjö- och flygtrafiken under de drygt två veckor som har gått sedan vapenvilan kollappsade.

Jämförelsen är gjord med en lika lång period strax innan vapenvilan inleddes. Detta är den största militära ökningen sedan Vladimir Putin i mars sa att Ryssland skulle dra sig ut ur Syrien, rapporterar Reuters.

Sedan slutet av september har tio ryska militärfartyg tagit sig till Syrien via Svarta havet och Bosporen. En jämförelse görs med 13-dagarsperioden före att vapenvilan startade. Då passerade fem militärfartyg samma sträcka, enligt Reuters analyser.

Ryssland förnekar upprustning

Några av fartygen som tagit sig till Medelhavet har varit så tungt lastade att lastlinjen knappt var synlig. 

Ytterligare ett exempel på den ökade ryska aktiviteten visar observationer av flygtrafiken. Under de första sex dagarna i oktober flög fraktflygplan sex gånger till den ryska flygbasen i Syrien. Det jämförs med tolv gånger under augusti respektive september.

En anonym rysk tjänsteman förnekar att den militära aktiviteten ökat, enligt Reuters. 

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort

 PLUS:  Kriget i Syrien

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Aleppo

Ryssland

Frankrike