FÖRRÅDDA – AV SIN EGEN

NYHETER

300 poliser krossade mc-gängets fäste i största razzian någonsin

Foto: Polisen slog till mot Hells Angels lokaler i Umeå och Luleå samtidigt som man stormade klubben i Göteborg.

GÖTEBORG. Med hjälp av en avhoppad medlem krossades ett av Hells Angels tyngsta fästen.

En pansarbil körde rakt genom entrén – och uppemot 300 poliser stormade in.

Samtidigt slog polisen till mot mc-gängets avdelningar i Umeå och Luleå.

Foto: slog till med pansarbil och piket  21 personer greps i polisens razzia mot Hells Angels Gothenburg i Gunnilse, Göteborg, i förrgår kväll. Mc-klubben är tillfälligt utslagen eftersom hela ledningen finns bland de gripna. Vid insatsen beslagtogs vapen, knark, guld och kontanter.

Jätterazzian i Göteborg betecknas som den största insatsen någonsin mot mc-kriminella.

– Det här är en av de största framgångarna i kampen mot organiserad brottslighet och den troligen största insatsen någonsin mot mc-kriminella, säger en poliskälla.

I åratal har de kriminella mc-gängen avancerat med nya avdelningar och ökande medlemsantal.

Men nu slår polisen tillbaka på allvar.

Alla var samlade

Klockan 18 i onsdags kväll dundrade den sju ton tunga monsterbilen Sandcat rakt genom grinden till en av Hells Angels tyngsta avdelningar i landet:

Hells Angels Gothenburg i Gunnilse, Göteborg.

Uppemot 300 poliser deltog i insatsen. Bland dem personal från rikskriminalpolisen och piketens insatsstyrka. Polisen hade genom underrättelseuppgifter fått veta att samtliga medlemmar, även från underavdelningar, just denna kväll skulle vara samlade för ett möte.

21 personer greps. 12 av dem var i går anhållna. Hela avdelningen har därmed, åtminstone tillfälligt, slagits ut.

– Det handlar om rån, misshandel och misstankar om grova vapenbrott. Vi hämtade också in en ­kille i Helsingborg, som är prospects i den här HA-­avdelningen i Göteborg, men han försattes sedan på fri fot, säger Sven ­Alhbin, biträdande chef på länskriminalpolisen i Göteborg.

Tog vapen och knark

Vid insatsen beslag­tog polisen ?automatvapen, sprängpatroner? och narkotika. På plats var också personal från Kronofogdemyndigheten som betalningssäkrade fordringar genom att ta hand om tre bilar, två motorcyklar, guld och kontanter.

Bland de gripna finns hela ledningen för Hells Angels Gothenburg, enligt Aftonbladets uppgifter. Bland dem presidenten, vice-presidenten och sekreteraren.

Enligt källor med insyn i polisen och Hells Angels rör delar av insatsen en tidigare högt uppsatt medlem som uteslutits. Han hamnade i onåd hos de forna klubbkamraterna efter anklagelser om att ha stoppat klubbens pengar i egen ficka. Efter det har hans villa brunnit ned och han har utsatts för skottlossning. Nu är han enligt flera källor polisens vittne och får dygnet runt-bevakning i ett skyddat boende på grund av den allvarliga hotbilden.

Insats i Norrland

Sven Ahlbin vill inte kommentera, men säger:

– Det kommer att uppenbaras i samband med häktningsframställningarna.

Samtidigt på onsdagskvällen slog polisen till mot Hells Angels i Norrland.

I HA:s lokaler i Luleå gjordes en husrannsakan om narkotikabrott och hos mc-gängets underavdelning, Red Devils i Umeå, greps tre personer för narkotikabrott.

– Vi var mellan 10 och 15 polismän som var med. Det är en pågående satsning där vi har jobbat ­intensivt mot mc-brottsligheten. Det har varit samma sak i Umeå, säger en av polismännen som var med vid insatsen i Luleå.

Sent i går eftermiddag gjordes ännu en razzia mot Red Devils i Umeå och flera personer greps.

Aftonbladet har utan framgång sökt de misstänktas advokater.

Medlemmarna – ofta kriminella

Hells Angels är ett internationellt nätverk av mc-klubbar.

Finns i Malmö, Helsingborg, Stockholm, Karlstad, Göteborg, Eskilstuna, Luleå och Norrköping.

Ungefär 120 medlemmar i Sverige samt ytter­ligare 150 i supportergrupperna Red Devils och Red and White Crew.

Majoriteten är straffade för brott.

De vanligaste brotten bland medlemmarna är enligt Brå trafikbrott och våldsbrott men även ­utpressning, indrivning av skulder och maffia­liknande beskyddar verksamhet ingår i grupperingens brottsregister.