Arklöv i rätten – vill bli fri

1 av 2
NYHETER

Jackie Arklöv vill få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

I dag mötte han Örebros tingsrätt där han berättade varför han snart borde bli fri.

– Jag kan hantera vissa situationer bättre. Och undvika andra, sa Arklöv i rätten.

Jackie Arklöv fördes till Örebros tingsrätt tidigt i morse under stort säkerhetspådrag. Klockan tio började förhandlingen.

Arklöv har yrkat på att friges om två år och har då suttit av totalt 13 år.

Klädd i rutig skjorta svarade Arklöv med låg röst på åklagaren och advokatens frågor. När åklagaren frågade om han erkänt för sig själv hur allvarliga brott han begått och om han lagt det han gjort bakom sig säger han:

– Jo jag har erkänt. Jag kommer aldrig kunna lägga det bakom mig.

Polismord

Arklöv, 37, dömdes för tio år sedan till livstids fängelse för mord på två poliser i Malexander 1999. 2006 dömdes han igen, då för brott mot folkrätten när han var legosoldat i Bosnien-Hercegovina. Han dömdes då även att betala skadestånd på sammanlagt närmare 2,6 miljoner kronor till sina elva offer.

Jackie Arklövs advokat har kallat två karaktärsvittnen som hördes under dagen. Det är två personer som har känt honom i flera år och som jobbar på Fryshuset/Exit, som hjälper nazister att lämna ideologin bakom sig.

Tio år till

Kriminalvården har i ett yttrande sagt att det är fullt möjligt att inleda Arklövs utslussning till frihet, men juridiska experter anser det vara nära nog uteslutet att han redan nu får straffet omvandlat.

Enligt Rättsmedicinalverkets rapport som i november bedöms Jackie Arklövs återfallsrisk som låg. I utredningen står det bland annat att Arklöv tycks "finna det mödosamt" och blir märkbart känslomässigt påverkad när han ska tala om händelserna kring Malexander.

Arklöv bedöms ha behov av yttre strukturer för en strukturerad tillvaro och anses kunna ha sådana i verksamheten Exit för avhoppade nazister och i den akademiska världen där han vill forska efter att ha avlagt två magisterexamina, en i sociologi och en i historia.

"Vill hjälpa"

I dag i rätten sa Arklöv att han tänker sig en framtid inom verksamheten Exit. Han sa även att han inte längre har någon kontakt med sin gamla kumpaner Tony Olsson och Andreas Axelsson. Andreas Axelsson har han helt kort hälsat på i fängelset men med Olsson har han ingen som helst kontakt.

Arklöv menar att han lärt sig att hantera och uttrycka sina känslor bättre.

– Jag kan hantera vissa situationer bättre. Och undvika andra.

I rätten berättade han om en situation år 2008 då han attackerades av en medfånge. Trots att han enligt egen utsago hamnade i ett läge där han hade övertaget slog han inte tillbaka. Arklöv bskriver det som en spärr.

Åklagaren motsätter sig

Han säger att han inte alls kan se våldsfilmer längre. Han fick stänga av krigsfilmen "Plutonen" när han skulle se den.

Både Arklöv och ett av hans karaktärsvittnen beskriver den klosterverksamhet han deltagit i som en milstolpe.

Men åklagaren motsätter sig att straffet ska tidsbestämmas redan nu, även om hon tycker det är bra att Jackie Arklöv erkänt sin skuld är det alldeles för tidigt att väcka frågan nu.

– Det gör jag på grund av den samlade brottsbilden. Bara för de två morden är straffvärdet högt för vart och ett av dem.

På onsdag nästa vecka meddelar rätten sitt beslut.