Regeringen stöter på patrull

NYHETER

Åker på sitt första nederlag

Regeringen ser ut att åka på sitt första nederlag i riksdagen kring sin budget.

En första indikation kom i riksdagens konstitutionsutskott i dag, när de rödgrönas förslag om en besparing på 670 miljoner kronor på regeringskansliets eget anslag vann.

De rödgröna och borgerliga har lika många ledamöter i utskottet och det blev ordförande Peter Eriksssons (MP) utslagsröst som avgjorde, eftersom SD:s ledamot hade ett eget förslag.

KU:s yttrande går nu till finansutskottet, som fastställer budgetramarna. I det utskottet har de borgerliga majoritet, vilket innebär att ramen blir den regeringen föreslagit. Men frågan kommer sedan tillbaka till KU för behandling av själva utgiftsområdet, som är rikets styrelse.

SD röstar med rödgröna

Här kommer återigen de rödgrönas förslag om en besparing att vinna majoritet. När frågan sedan behandlas i kammaren den 9 december, så har SD sagt att man kommer att rösta för de rödgrönas förslag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har varnat för att besparingen kommer att leda till drastiska nedskärningar. Bland annat tvingas regeringen att stänga ett stort antal ambassader.

"För stor"

– Vi delar inte den uppfattningen. Vi anser att regeringskansliets expansion har varit alldeles för stor och inte är motiverad, sade Socialdemokraternas talesman i utskottet Peter Hultqvist efter mötet.

Han hänvisar till siffror som utskottet fått från regeringskansliet.

– Det går att hitta ett sätt att utjämna konsekvenserna av det här, sade Hultqvist.

TT