Svensk officer svårt skadad

Svensk-finsk patrull blev beskjuten med raketgevär

En svensk officer från Norrbotten har skadats i en attack i Afghanistan.

Även två finländska soldater skadades.

– Han opereras just nu. Han är allvarligt skadad, säger Wilhelm Guldbrand, pressofficer i Mazar-e-Sharif.

En svensk-finsk patrull blev idag beskjuten vid 11.45 lokal tid längs huvudvägen mellan Mazar-e-Sharif och Sheberghan i Aghanistan. Två finska soldater och en svensk officer blev allvarligt skadade, meddelar Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

– Svensken är helt klart allvarligt skadad i benen, säger överste Jari Kallio till finska Ilta-Sanomat.

Ett bakhåll

Överste Jari Kallo beskriver i Ilsta-Sanomat det som hänt som ett bakhåll. Vägbomber stoppade fordonet, en terränggående bepansrad Mercedes-Benz. Sedan besköts patrullens bil med raketgevär.

Fältlasarettet uppger att de finländska soldaterna ska ha lindrigare skador, rapporterar finska tidningar. Enligt Ilta-Sanomat ska det röra sig om splitterskador i rygg och underkropp.

Fick första hjälpen

De skadade fick första hjälpen av sina kamrater på plats. Sedan transporterade amerikanska sjukvårdshelikoptrar de skadade soldaterna till det tyska fältsjukhuset i Marmal.

– Attackerarna använde raketgevär, säger Wilhelm Guldbrand på Försvarsmakten.

Den skadade svenske officeren kommer från Norrbotten. Anhöriga är underrättade.

Är det någon fara för hans liv?

– Han opereras just nu för sina allvarliga skador och jag får återkomma med mer information när han opererats klart, säger Wilhelm Guldbrand, pressofficer i Mazar-e-Sharif.

Var är han skadad?

– Den uppgiften kan jag inte lämna ut.

Granat träffade

Attacken inträffade vid byn Temorak, 45 kilometer väster om Mazar-e-Sharif och eldgivningen bestod av raketgevär där en av granaterna träffade fordonet som de skadade soldaterna färdades tillsammans i. Granaten ska ha träffat bilens ena sida.

Förstärkning i form av flyg- och markförband sändes till platsen.

Blev det en eldstrid?

– Det har jag inga uppgifter om, säger Wilhelm Guldbrand.

Bildt beklagar

Utrikesminister Carl Bildt beklagar det som hänt, men säger att det inte förändrar något vad gäller den svenska insatsen.

– Jag vet väldigt lite om händelsen, mer än att det förmodligen handlar om en fjärrstyrd bomb väster om Mazar-e-Sharif som är ett område där det är problematiskt, sade Bildt till TT efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd.

– Vi är i ett farligare område och det har lett till ökade konfrontationer. Man har varit väl medveten om från den svenska militären att så skulle ske när man ger sig in i detta område.

Mer information inom kort.

Här inträffade attackenTipsa | Aftonbladet
Publisert: