Nyheter

Gazaskepp på väg utan affischnamn

Ship to Gaza.
Ship to Gaza.

NYHETER

Författaren Henning Mankell och andra kända personer verkar inte få följa med, men aktivistflottan Ship to Gaza försöker under helgen ta sig till Gazaremsan även utan affischnamnen.

Henning Mankell.

"Henning Mankell, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan och läkaren Victoria Strand hindrades på fredagen – tillsammans med ett tiotal parlamentsledamöter och aktivister från Italien, Ryssland, USA, Bulgarien och Frankrike – av cypriotisk polis från att gå ombord på Ship to Gazas och Frihetsflottans fartyg", skriver Ship to Gaza i ett pressmeddelande på lördagen.

Enligt organisationen kom polisingripandet efter flera dygns intensiva israeliska påtryckningar mot Cypern.

Blockad mot Gaza

"Begränsningen av vår rörelsefrihet bidrar bara till att ytterligare rikta världens uppmärksamhet på den långvariga och totala begränsningen av Gaza-bornas rörelsefrihet. Blockaden måste hävas", kommenterar Henning Mankell i pressmeddelandet.

Israel och Egypten upprätthåller en blockad mot Gaza, bland annat för att förhindra vapenleveranser till terrorrörelsen Hamas som kontrollerar det palestinska området.

Ship to Gaza har sedan 2008 genomfört en serie hjälpsändningar till Gazaremsan, av vilka en del har stoppats av Israel men flera också släppts igenom. Den flotta som nu är på väg innehåller dock mycket större mängder förnödenheter än tidigare sändningar.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter