Strategiduellen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stern och Borg är hjärnorna
bakom Sahlin och Reinfeldt

(Klicka för större version.)
(Klicka för större version.)

När Stefan talar lyssnar Mona. Nu ska Sveriges hemligaste makthavare göra henne till landets första kvinnliga statsminister.

När Fredrik mötte Anders sa det klick. Nu ska världens ende finansminister med hästsvans vinna val nummer två åt sin partiledare.

Aftonbladet har kartlagt hjärnorna bakom Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.

Varje tisdag hålls två fasta möten på chefens rum (Mona Sahlin kallas så av sina närmaste medarbetare). På förmiddagen tar hon emot de tänkta regeringskollegorna Ohly, Eriksson och Wetterstrand.

När de rödgröna har gått kommer den innersta politiska kretsen på lunch. Det är partisekreterare Ibrahim Baylan, de gamla ministrarna Thomas Östros, Sven-Erik Österberg, Ylva Johansson och Thomas Bodström.

Med på båda mötena finns alltid en person till. Han heter Stefan Stern, är biträdande partisekreterare och Socialdemokraternas gruppsekreterare i riksdagen. Han har rummet intill Mona Sahlins en och en halv trappa upp i riksdagens lokaler vid Riddarhustorget i Stockholm.

Mona Sahlin, 53, och Stefan Stern, 40, började arbeta tillsammans på miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 2004. Hon som minister, han som statssekreterare.

Efter valförlusten 2006 lämnade Stern politiken och blev vd för Svensk fjärrvärme. Men när Sahlin valdes till partiledare kallades han snabbt tillbaka. Sedan dess är Stefan Stern Mona Sahlins närmaste man.

– Han är inblandad i det mesta som har med politikens utformning att göra, säger en person med insyn.

– Han har en särställning hos henne. Han är allt.

Det finns få bilder på Stefan Stern. Han verkar helst i det tysta. Förser i stort sett dagligen journalister med bakgrundsinformation. Analyserar motståndarsidans utspel. Berättar hur de ska bemötas. Genom de dubbla rollerna har Mona Sahlin gett honom en central position i såväl partiet som i riksdagsarbetet. Det är Stern som drar upp de långsiktiga strategierna och ger råd i det dagliga politiska spelet.

– Det Pär Nuder var för Göran Persson, det är Stefan Stern för Mona Sahlin, säger en källa.

Lika viktig som finansministern var för statsministern.

I ett rum högst upp i regeringens hjärta Rosenbad har Fredrik sitt kontor (i statsministerns korridor är alla förnamn med varandra). Minst en gång varje dag tar Fredrik fram telefonen och ringer Anders, som sitter i ett arbetsrum några kvarter längre bort, i finansdepartementet på Drottninggatan mitt i Stockholm.

Fredrik Reinfeldt, 44, och Anders Borg, 42, började arbeta tillsammans 2002. Efter Moderaternas katastrofval blev det deras uppgift att förnya partiet och hitta en väg tillbaka. De fann varandra direkt.

– Ibland säger det klick. Och det gjorde det med Fredrik, säger Anders Borg i boken ”Reinfeldt – Ensamvargen”.

Då var Reinfeldt gruppledare i riksdagen. Snart skulle han ta över som partiledare efter Bo Lundgren. Borg var Moderaternas kanslichef och partiets chefsekonom. Tillsammans med ett fåtal nyckelpersoner la de grunden till ”de nya Moderaterna”.

– Det är de två som ligger bakom mycket av valsegern, säger en person med insyn.

Efter slutdebatten i september 2006 firade de med öl på en bar i Stockholm. Några veckor senare blev Anders Borg Reinfeldts finansminister och högra hand. I dag är de mer samspelta än någonsin.

– De fungerar som jätteparhästar just nu, säger en källa.

– Minst en gång per dag har de kontakt. Det handlar om allt från diskussioner kring regeringsinternt arbete, politisk strategi, kommande reformer – det mesta.

Anders Borg är mer än bara en finansminister. Förutom att vara huvudarkitekten bakom alliansens ekonomiska politik är han också med och utformar kampanjer och budskap inför höstens val. Skapelsen de nya Moderaterna vårdas ömt.

– Båda två (Reinfeldt och Borg) har ju intresse av partiets utveckling och vad som ska bli nästa steg i förnyelsen av Moderaterna, säger en person med god insyn.

I valet i höst står inte bara den politiska makten på spel. Människors personliga karriärer ska också avgöras. Vinner Fredrik kommer Anders att få fortsatt förtroende som landets finansminister. Tar chefen hem valet kan Stefan Stern räkna med ett av Sveriges finaste tjänstemannajobb – det som statsministerns statssekreterare.

Hur det än går kommer en av dem att stå där med äran – den andre med skammen – när rösterna räknats samman sent på kvällen den 19 september.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN