Attacken mot MP

avStaffan Lindberg, Elisabeth Marmorstein, Eva Buskas

Rödgröna samarbetet hotas av alliansflirten

Foto: PARTILEDARMÖTE I DAG Miljöpartiets besked om att de kan tänka sig ett samarbete med den borgerliga alliansen om migrationspolitiken hade inte diskuterats med de andra rödgröna partierna. Nu anser Vänsterpartiets ledare Lars Ohly att samarbetet allvarligt kan skadas av blocköverskridande överenskommelser. Och inom alliansen är man övertygad att den rödgröna koalitionen kan spricka – redan om några veckor.

Det rödgröna samarbetet knakar rejält i fogarna.

Lars Ohly går nu till offentlig attack mot Miljöpartiet.

– S, V och MP säger alla att samarbetet ska fortsätta. Då kan man inte börja med att frånträda de överenskommelser som har gjorts, säger han.

Foto: Miljöpartiets Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.
Foto: Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Tio dagar efter valet har den gamla striden mellan MP och V blossat upp på nytt. I måndags sa Miljöpartiet att de var beredda att förhandla med alliansen om migrationspolitiken. Men utspelet hade inte diskuterats mellan de rödgröna partiledarna.

Och V-ledaren Lars Ohly säger nu att det ställer samarbetet på sin spets:

– Vill man att det här samarbetet ska fortsätta måste man också vårda de överenskommelser vi har och dit hör den migrationspolitiska överenskommelsen.

Reinfeldt har inte ringt

Miljöpartiet var redan från början tveksamt till att V skulle ingå i samarbetet och högt uppsatta MP-källor skyller valförlusten på att Vänsterpartiet låg bakom flera strategiska misstag, däribland diskussionen om förmögenhetsskatten.

Efter valet har Fredrik Reinfeldt ringt både Miljöpartiet och Mona Sahlin för att diskutera eventuella överenskommelser – men inte Lars Ohly.

Både S och MP har också öppnat för ett samarbete med alliansen om migrationspolitiken – som Lars Ohly alltså vänder sig emot.

Inom V finns en oro för att det rödgröna samarbetet ska spricka.

”Historiskt misstag”

– Det vore olyckligt att gå fram var och en för sig, säger riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt.

– Miljöpartiets medlemmar vill ha rödgrönt och inte blågrönt samarbete. Om de gör upp med regeringen gör de ett historiskt misstag.

Sedan valnatten har Miljöpartiet haft fullt upp med ett eventuellt samarbete med regeringen och Socialdemokraterna med att tillsätta en kriskommission efter sitt dåliga valresultat.

”Vi ska lyckas”

I dag möts de rödgröna partiledarna för första gången på över en vecka. Då måste de bland annat diskutera om det ska bli en gemensam rödgrön budgetmotion.

Mona Sahlin betonade i går att den rödgröna budgeten, som presenterades i våras, i det närmaste är klar. Ändå kan hon inte säga om de ska lägga fram den gemensamt:

– Vi återkommer om det. Min utgångspunkt är att vi ska lyckas, men jag återkommer.

Inom alliansen är man övertygad om att det rödgröna samarbetet är på väg att spricka – vilket skulle underlätta för Fredrik Reinfeldt att regera i minoritet.

– Det handlar om veckor, säger en källa.

Så blir den nya regeringen om Proffstyckarna får välja

ARTIKELN HANDLAR OM