Assange överväger stämning mot staten

Av: Olof Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Han har lidit enorm skada”

Julian Assanges försvarare undersöker möjligheterna att stämma staten.

Anledningen är den publicitetsskada åklagarens agerande lett till.

– Vi har diskuterat det med tanke på den enorma skadan. Men ännu har vi inte dragit igång något, säger advokat Björn Hurtig till Aftonbladet.

Nyheten om att Julian Assange misstänks för sexbrott i Sverige blev en världsnyhet. Nu funderar Wikileaksgrundaren på att stämma svenska staten.
Foto: stefan jerrevång
Nyheten om att Julian Assange misstänks för sexbrott i Sverige blev en världsnyhet. Nu funderar Wikileaksgrundaren på att stämma svenska staten.

Förundersökningssekretessen innebär att känsliga uppgifter och sådant som kan försvåra utredningen ska hållas hemliga. Hurtig menar att åklagaren kan ha brutit mot sekretessen när hon bekräftade misstankarna mot Assange.

Skadat anseende

Resultatet är att Wikileaksgrundaren Julian Assanges anseende skadats världen över, menar Hurtig.

– Det skrivs otroligt mycket om honom och den publiciteten är mycket negativ. Därför undersöker jag nu möjligheterna till en stämning. Det ligger i mitt uppdrag.

En jouråklagare anhöll ursprungligen Assange i hans frånvaro misstänkt för en våldtäkt och ett fall av sexuellt ofredande. Beslutet hävdes dock av en ordinarie åklagare efter knappt ett dygn.

Bekräftade anhållan

När åklagare Eva Finné granskat fallet beslöt hon att lägga ner anmälningen om våldtäkt och bara inleda förundersökning i ett fall av ofredande. Då hade dock jouråklagaren redan bekräftat anhållan för medierna.

Senare beslutade överåklagare Marianne Ny att förundersökningen om våldtäkt skulle återupptas och att fallet som rubricerats som ofredande rubriceras som sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Enligt Hurtig finns det nu goda chanser att få rätt mot staten, både i svensk och europeisk lagstiftning.

– Men i första hand inriktar jag mig på försvaret av min klient. Jag vill få veta vad staten vill med honom, vad man tänker göra.

Publicerad: