Björklunds utbrott mot programledaren

Partiledaren till TV4:s Jenny Östergren: Jag tycker du går väldigt långt i dina anklagelser

Folkpartiets partiledare Jan Björklund ilsknade till och tyckte TV4:s utfrågare Jenny Östergren gick för långt i utfrågningen när det kom till integrationsfrågor.
Folkpartiets partiledare Jan Björklund ilsknade till och tyckte TV4:s utfrågare Jenny Östergren gick för långt i utfrågningen när det kom till integrationsfrågor.

Frågor om integrationspolitiken fick Jan Björklund (FP) att tända till ordentligt under utfrågningen av Alliansen i TV4 ikväll.

Med ett hyttande pekfinger i luften spände han ögonen i programledaren Jenny Östergren.

– De gick alldelles för långt. De gick över alla gränser, sa Jan Björklund efter debatten.

Folkpartiledarens utbrott kom efter att programledarna räknat upp ett flertal förslag från framstående folkpartister - däribland integrationsminister Nyamko Sabuni.

Dessa gäller bland annat burkaförbud i skolan, språktest för invandrarskap och gynundersökning av unga flickor från vissa delar av världen.

Sammantaget antydde Jenny Östergren att detta gav en bild av ett parti som motarbetar invandrare - då fick folkpartiledaren nog.

– Nu går du väldigt långt i dina anklagelser. Att påstå att Nyamko Sabuni som själv kom till Sverige som flykting skulle drivas av främlingsfientlighet är absurt, sa Björklund och påpekade att han själv har adopterade barn och en mamma som kom från Norge som krigsflykting.

Måste kunna diskutera integration

– Jag är för att Sverige är ett öppet land, men vi måste kunna diskutera integrationsfrågor. Att lära sig språket är viktigt för att kunna söka jobb och kunna försörja sig.

Vad beror det på att debatten om invandring inte tas?

– Därför att man då blir påhoppad om att man är främlingsfientlig. Det är en svår fråga som många därför inte vågar ta. Man måste våga diskutera det på ett avspänt sätt, sa Jan Björklund.

Efter debatten var han fortfarande upprörd.

– Om vi som är för ett öppet samhälle inte kan diskutera integrationen, då gynnas extremisterna.

Aftonbladet Erika Sjöling ställde frågan om han tyckte att programledarna gick för långt när frågan togs upp under programmet.

– I allra högsta grad.

Publisert:

Ämnen i artikeln