Han sålde teknik att bygga kärnvapen

avWolfgang Hansson

1 av 2 | Foto: Scanpix
Abdul Qadeer Khan.

Få människor har gjort mer för att sprida kärnvapenhemligheter till skurkstater världen över.

Historien om Abdul Qadeer Khan borde ge världen skrämselhicka.

Som ung tvingades Khan och hans familj fly undan förföljelsen av muslimer i Indien över till Pakistan. Ett hat mot och en rädsla för den mäktige grannen i öster grundlades.

När han som Pakistans främste vetenskapsman fick ordern att skaffa kärnvapen till landet tog han sig an uppdraget med stolthet. Via sin anställning hos ett företag i Holland kom han över ritningar på centrifuger som kunde användas för att utvinna plutonium.

1998 sprängde Pakistan sitt första atomvapen, "muslimernas första atombomb". A Q Khan blev nationalhjälte.

Han ville bli rik också.

Handelsresande

Khan blev handelsresande i världens mest dödliga vapen. Bland kunderna fanns några av världens värsta diktaturer. Libyen, Iran och Nordkorea. Länder som västvärlden under inga omständigheter vill se med kärnvapen.

Via ett komplicerat nät av bolag och dotterbolag med säte i Dubai sopade Khan igen spåren av känsliga inköp.

Från mitten av 90-talet levererade Khan centrifuger till Moammar Khadaffis Libyen. För 700 miljoner kronor fick libyerna dessutom en ritning på en nukleär stridsspets. Efter terrordåden 2001 gav Libyen upp sina kärnvapen av rädsla för att bli attackerade av USA.

Iran köpte ett startpaket för att kunna anrika uran.

Nordkorea fick samma utrustning som Libyen. Ibland levererad ombord på fraktplan tillhörande den pakistanska militären.

Hur många andra länder som utnyttjade Khans tjänster är höljt i dunkel. Spekulationer finns om att Egypten, Syrien och Saudiarabien ingår i den gruppen.

God för tre miljarder

På höjden av sin karriär var Khan enligt tidskriften Time god för över tre miljarder kronor.

Hela hans affärsimperium avslöjades först när fraktfartyget BBC China bordades av italiensk och amerikansk polis i oktober 2003. Ombord fanns centrifuger på väg till Libyen.

Mest skrämmande av allt är att Khan kunde hålla på så länge utan att avslöjas. CIA hade honom enligt uppgift under uppsikt i tre decennier utan att inse vad han höll på med.

När han väl avslöjades blev det aldrig någon rättgång. Khan bad offentligt om ursäkt i TV och sattes i husarrest under några år.

Pakistan har aldrig trots upprepade propåer låtit USA:s underrättelsetjänst förhöra honom. Förra året blev han åter en fri man.

Finns det någon ny Khan i dag?