De strider om Afghanistan
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-17
Oppositionen vill helst undvika frågan när utrikespolitiken debatteras i riksdagen i dag
Svensk trupp i Afghanistan splittrar de rödgröna.
Inför dagens utrikespolitiska debatt gör de allt för att undvika frågan.
– Rent taktiskt vore det bra om vi kom överens, säger Lena Hjelm-Wallén (S).
En gång varje år debatteras svensk utrikespolitik i riksdagen. Det är ingen vild gissning att frågan om svenska soldater i Afghanistan blir ett hett ämne det här året.
Debatten väcktes till liv förra veckan efter att två svenska officerare och en afghansk tolk sköts ihjäl i norra delen av landet. För oppositionen är debatten ovälkommen. De är inte överens. Medan Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill utvärdera den svenska närvaron nästa år kräver Vänsterpartiet att de svenska soldaterna ska åka hem.
”Ingen katastrof”
– Jag ser inte att vi kommer att ändra ståndpunkt men vi diskuterar olika överenskommelser, säger Hans Linde (V).
Men meningarna går isär om en överenskommelse måste vara klar före höstens val.
– För oss är det ingen katastrof om vi inte blir överens, säger Hans Linde.
– Vi måste lösa den här frågan innan valet och helst under våren. Trovärdigheten skulle öka om vi blev överens, säger Peter Rådberg (MP)
– Den andra sidan i politiken utnyttjar ju detta att vi inte är överens, säger Lena Hjelm-Wallén (S).
Hon har rätt. Folkpartiets Fredrik Malm hymlar inte om taktiken för dagen.
– Jag kommer att hoppa på oppositionen en del. Huvudskälet för Göran Persson att hålla V och MP borta från regeringsmakten var utrikespolitiken. Det är väldigt stora skillnader mellan de tre partierna. Vi vill veta vad som kommer att hända med Sveriges närvaro i Afghanistan, säger Fredrik Malm.
Oenighet inom alliansen
Inför utrikesdebatten har de rödgröna ansträngt sig för att visa enighet. I dag presenterar de en gemensam syn på konflikten mellan Israel och Palestina. För en månad sedan kom en uppgörelse om bland annat vapenexport och nedrustning. Istället för att prata Afghanistan tänker de peka på oenigheten inom alliansen, inte minst i Natofrågan. Folkpartiet vill utreda ett svenskt medlemskap medan övriga tre i dagsläget säger nej.
– Jag tycker att deras splittring är långt värre än vår, säger Urban Ahlin (S).
Kerstin Lundgren (C) svarar med att Nato är en "ickefråga".
– Det finns ju en samsyn i Natofrågan genom försvarsbeslutet från i somras. Folkpartiet driver ett opinionsarbete men det här är inte en fråga för kommande mandatperiod.
Aftonbladets