1 000 röster kan räcka för alliansen

"Stor sannolikhet att poströsterna ger alliansen egen majoritet"

1 000 stycken röster.

Så få utlands- och poströster kan ändra valresultatet och ge alliansen egen majoritet.

– Sannolikheten är ganska stor, säger statsvetaren Olle Folke.

Först i morgon kommer alla röster i riksdagsvalet att vara räknade. Då har alla utlands- och poströster kommit in till valmyndigheten.

I valet 2006 påverkade de sena rösterna inte valutgången nämnvärt. Men i år kan de bli helt avgörande.

50 procents chans

Och det kan räcka med några få röster för att SD ska bli av med vågmästarrollen och för att alliansen ska få egen majoritet. Det säger Olle Folke, forskare i statsvetenskap vid Columbia University i USA, som gjort beräkningar på förtidsrösterna.

– Sannolikheten är ganska stor för att alliansen kommer att få en egen majoritet. Om alliansen har optimal tur så räcker det faktiskt med 1 000 röster för att ge dem en majoritet av mandaten, säger han till Ekot.

Olle Folke bedömer att alliansen har 50 procents chans att få egen majoritet när poströsterna är räknade, om det blir exakt samma genomsnittliga röstförändring mellan det preliminära och slutgiltiga resultatet som i valet 2006.

Spänt läge i partierna

Det spända röstläget märks av i partierna. Varken statsminister Fredrik Reinfeldt eller någon av de andra alliansledarna vill uttala sig om vad som kan hända.

På en presskonferens i går sa statsministern valresultatet ”måste få sjunka in” innan alliansen ger sig in i diskussioner om regeringsbildningen.

– Det finns spekulationer av olika slag. Men jag kan lugna alla med att säga att allt som inte sägs av mig är fel, sa Reinfeldt.

Även de rödgröna väntar spänt på morgondagens resultat av förtidsrösterna.

– Det handlar om väldigt få röster till alliansens fördel för att flera mandat skulle trilla över, och därför är det inte så långt ifrån en majoritet för alliansen, säger Miljöpartiets Peter Eriksson till Ekot.

Publisert:

LÄS VIDARE