”Jag såg honom”

Av: Pelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ahmed blev skjuten av den nye lasermannen i Malmö

berättar exklusivt för aftonbladet Ahmed anser att gärningsmannen har förstört hans liv. Skadorna kostade Ahmed jobbet och flera vänner trodde att han var kriminell. ”Nu när man säger att det är någon som skjuter invandrare förstår jag bättre. Det var inte oss som personer han var ute efter”, säger han. Polisen har skurit sönder bilklädseln för att plocka ut kulor.
Foto: andreas hillergren
berättar exklusivt för aftonbladet Ahmed anser att gärningsmannen har förstört hans liv. Skadorna kostade Ahmed jobbet och flera vänner trodde att han var kriminell. ”Nu när man säger att det är någon som skjuter invandrare förstår jag bättre. Det var inte oss som personer han var ute efter”, säger han. Polisen har skurit sönder bilklädseln för att plocka ut kulor.

MALMÖ. Mannen höjde vapnet och avlossade fem, sex snabba skott.

Ahmed träffades av två kulor.

– Killen hade riktigt ljus hy, han var ganska lång och han hade en vaggande gång, ­säger han.

Kompisen Jalals keps har ett kulhål i skärmen.

På kvällen den 16 mars parkerade Ahmed och hans kompis Jalal bilen på Professorsgatan i Malmö. De satt i bilen och väntade på en kamrat de skulle hämta.

Där blev de beskjutna och de är i dag de enda som man vet har sett skytten som hela Malmös poliskår nu letar efter.

– Vi fick se honom komma ­gående på en gångväg fram till parkeringen precis när vi kommit dit. Jag lade märke till honom ­eftersom han betedde sig onormalt, han verkade inte riktigt stabil, säger Ahmed.

Höjde sitt vapen

– Han höll armarna i kors över bröstet och liksom vaggade fram. I backspegeln såg jag hur han ­passerade bakom min bil, men ­sedan vände han och kom till­baka. Då gick han runt bilen, mellan fronten och en häck och fortsatte bakåt.

– Jalal sa att det verkade som om han kollade oss och när jag vände mig om fick jag se honom stå snett bakom bilen, knappt tre meter från oss. I samma ögonblick ­höjde han ena armen och i handen höll han en silverfärgad pistol.

Skotten kom i snabb följd.

Två kulor träffade Ahmed i vänstra axeln. De gick rakt genom kroppen.

– Jag har förarsätet långt bak. Det räddade nog mitt liv, säger han.

Kompisen satt i baksätet.

– En kula passerade ett par centimeter framför hans huvud, säger Ahmed och visar Jalals keps med ett kulhål i skärmen.

Skadad och chockad öppnade Ahmed bildörren. För att fly.

– Killen stod kvar och stirrade på oss. Han såg förvånad ut, förmodligen över att vi inte var döda. Sedan sprang han samma väg som han kommit. Själv sprang jag åt andra hållet tills jag föll ihop. Jag var rädd och visste ju inte om han skulle komma tillbaka.

”Lämpliga offer”

Ahmed kunde inte förstå varför han skjutits, han har aldrig haft några ovänner, säger han.

– Nu när man säger att det är någon som skjuter ­invandrare förstår jag ­bättre. Det var inte oss som personer han var ute efter. Han tyckte nog bara att vi var lämpliga offer där vi satt ensamma i en parkerad bil i mörkret. Vi råkade bara vara på fel plats vid fel tillfälle.

Han såg aldrig skyttens ansikte.

– Han hade en huva som täckte det mesta. Men jag såg på hans hand att han hade ovanligt ljus hy. Han hade en tjock jacka på sig men jag kunde ändå se att han var smal med breda axlar. Jag bedömer att han var omkring 1.80 lång.

Ahmed anser att gärningsmannen har förstört hans liv.

– Jag förlorade jobbet. Jag kunde inte jobba kvar med min skadade axel. Och ­Försäkringskassan får jag ingen hjälp av eftersom de anser att en skottskada inte är skäl att inte jobba, säger han.

”Gick rykten efteråt”

– Jag har också förlorat många vänner som misstänkte att skytten var ute ­efter mig personligen, att jag höll på med kriminella saker. Det gick massor av rykten om mig efteråt.

– Därför känns det skönt att det nu visat sig att det handlar om en person som skjuter ner vem som helst, så jag blir rentvådd från ryktena. Och jag hoppas verkligen polisen griper ­honom innan han skjuter fler.

Han är det enda offret som har sett skytten som sprider skräck i Malmö.

Ahmed träffades av två kulor som gick genom hans kropp.

Men han överlevde och stirrade rakt in i gärningsmannens ögon.

I dag berättar Ahmed exklusivt för ­Aftonbladet om attacken – och signalementet på Sveriges mest ­jagade man.

Publicerad: