Ministern beklagar tågkaoset

”Jag kan verkligen lida med alla”

Dagen före julafton riskerar tusentals resenärer att bli sena till julfirandet.

Problemen med inställda avgångar och försenade tåg fortsätter.

– Jag kan verkligen lida med alla, just den här julhelgen är ju så kort i sin tid ändå, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd till Aftonbladet.

Catharina Elmsäter-Svärd.
Catharina Elmsäter-Svärd.

Snön och kylan gör att tågväxlar fryser. Dessutom slog ett elfel till utanför Stockholms centralstation under dagen. Mitt i alla problem står frustrerade och uppgivna resenärer som ofta får vänta i timmar på att deras tåg ska börja rulla.

– Jag tror att folk kan ha förståelse för att vädret kan bli extremt, för att det kan bli kallt. Men just kombinationen av att man har planerat att åka iväg och har egna förväntningar, blir man då försenad i ena änden så kommer den här underliggande stressen. Särskilt nu när julhelgen är så kort ändå, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Firar jul hemma

Ibland bär det av till Arboga över jul för Catharina Elmsäter-Svärd och hennes familj. Men i år blir det julfirande hemma.

– Jag har dessutom en syster som har brutit foten och de bor inte så långt härifrån så de kanske kommer över. Jag har dessutom beredskap så jag kan inte åka iväg, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Barnen har drabbats av tågkaos

Själv har infrastrukturministern inte drabbats av tågkaoset. Men hennes barn färdas ofta med tåg och dottern har lärt sig att ta med kaffetermos och täckbyxor när hon ska ut och resa.

– Jag har en dotter som brukar åka till Linköping och som har en pojkvän i Borlänge. Hon har hamnat i det här med evakuering och allt. Hon har nu lärt sig att ha matsäck och termobyxor med sig när hon reser, om det händer något, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Publisert: