Blottarnas nya lekstuga på nätet

Tanken är ju så god.

Genom nätsuccén chatroulette kan du träffa nya vänner från hela världen.

Men sajten har snabbt blivit ett öppet skyltfönster för blottare och pedofiler.

När Aftonbladets reporter testar roulettechatten tar det bara några minuter innan sexinviterna tar vid.
När Aftonbladets reporter testar roulettechatten tar det bara några minuter innan sexinviterna tar vid.

Det tar bara några minuter, sedan dyker den första nakna gubben upp på skärmen. Mannen sitter framför sin webkamera någonstans i världen och onanerar.

Vi möter honom via den nya nätsajten chatroulette.com. Sidan som på kort tid har blivit en av internets största snackisar.

Slumpade möten

Principen är enkel. Du sätter på din webkamera och trycker på en knapp. Plötsligt blickar du in i ansiktet på en okänd person någon annanstans i världen. Sedan är det bara att börja prata.

Sajten grundades i november förra året av den blott 17-årige Andrey Ternovskiy från Moskva. Hans ambition vara att skapa en spännande mötesplats, men han anade aldrig hur framgångsrik sajten skulle bli.

– Jag har hållt på och kodat sedan jag var 11 år och byggde den här sajten mest på skoj. Jag gillar att kommunicera via Skype, men tröttnade på att alltid prata med samma människor, berättar 17-åringen för New York Times.

Ryktet om chatroulette spred sig blixtsnabbt över hela världen. I dag används den av omkring 1,5 miljoner chattare varje dag.

Tiotal blottare

– Var och en hittar sitt eget sätt att använda webbplatsen. En del tycker att det är ett spel, andra ser det som en dating service, säger Andrey Ternovskiy till New York Times.

Men liksom de flesta öppna chattrum har hans skapelse lockat till sig ett oönskat klientel.

Runkgubbarna – i brist på bättre ord – har hittat en lekplats där kontrollen är närmast obefintlig. Och eftersom mötena slumpas fram har vanliga användare ingen chans att värja sig.

Under den timma Aftonbladet testar sajten möter vi ett tiotal medelålders män som onanerar framför sina datorer. När reportern Johanna sitter framför kameran tar det inte lång tid innan hon uppmanas att klä av sig.

När hon vägrar svarar mannen bara ”bitch,” innan han kopplar bort oss och surfar vidare i jakt på ett lättare byte.

Det råder 16-årsgräns i forumet, men någon ålderskontroll förekommer inte. Chattarna behöver inte ens vara inloggade med ett användarnamn. Flickor och pojkar som inte är äldre än tio år delar chatroulette med blottarna.

”Dålig kontroll”

Linda Jonsson arbetar inom psykiatrin med barn och ungdomar som utsatts för övergrepp på nätet. I fem år har hon drivit ett projekt för att lära mer om barn som utsätts för It-relaterade sexuella och då träffat barn och ungdomar som utsatts för övergrepp på nätet

Hon oroas över den dåliga kontrollen på chatroulette.

– Jag har inte själv varit inne på sajten, men kan tänka mig att den drar till sig nyfikna barn och ungdomar. Vissa barn är mer benägna än andra att ta risker och inleda kontakter på nätet, utan att tänka på vilka konsekvenser det kan få i ett senare skede.

Genom projektet har Linda och hennes kollegor mött många barn som blivit traumatiserade efter att ha utsatts för sexövergrepp via internet. Vissa av dem har själva lockats att posera utmanande framför webkameran.

– Problemet är att man inte kan veta om den andra personen spelar in eller tar bilder från skärmen och sedan sprider materialet vidare.

Publisert: