Var fjärde vill ha Astrid på myntet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu gör riksbanken om våra svenska pengar. Ett förslag är att ersätta tjugan med ett mynt.

Men vem ska pryda våra nya pengar?

Aftonbladets läsare har svaret: De vill ha Astrid Lindgren.

För två år sedan beslutade Riksbanken att se över den svenska sedel- och myntserien. Nu är utredningen snart slut och allt talar för att dina besparingar kommer att utsättas för en ordentlig make-over.

Stora förändringar

I rapporten presenteras två stora förändringar. Tjugokronorssedeln ersätts med ett mynt och två nya valörer införs: en tvåkrona och en tvåhundrakronorssedel.

Ändringarna ska presenteras vid riksbanksfullmäktiges möte den 17 mars. Dessutom ska samtliga sedlar få nytt utseende och regeringen har godkänt ett avskaffande av 50-öringen.

Exakt hur de nya pengarna kommer att se ut är inte känt men Aftonbladet frågade i går sina läsare vem som borde pryda våra nya pengar och resultatet är tydligt:

Älg eller Alfred

Mer än var fjärde vill ha den folkkära barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Långt efter Astrid på andra respektive tredje plats (med 10 procent av rösterna) kommer den svenska älgen och Alfred Nobel.

Nästan 130 000 läsare hade på torsdagsmorgnen röstat fram listan där Jonas Gardell och Anja Pärsson gör upp om bottenplatsen.

Publicerad: