Facebook har halv miljard medlemmar

avWilliam Svärd

Facebook har nu en halv miljard medlemmar.

I morse sprängdes gränsen, och hundratusentals fler går med varje dag.

Facebook växer så det knakar. Så sent som i februari gick den 400-miljonte medlemmen med, och sedan dess har alltså ytterligare 100 miljoner medlemmar anmält sig.

Som jämförelse var ”bara” 150 miljoner medlemmar registrerade i januari 2009, skriver Daily Telegraph.

Firar med ny funktion

500 miljoner är en snudd på ofattbar siffra för ett socialt nätverk och motsvarar åtta procent av jordens befolkning.

Om Facebook var ett land skulle det vara det befolkningsmässigt tredje största i hela världen, slaget bara av Kina och Indien.

Facebook grundades 2004 av Mark Zuckerberg, som då var student på Harvard i USA. För att fira den halva miljarden medlemmar presenterade han i morse en ny applikation på sajten som heter ”Facebook Stories”. Där är det meningen att användarna ska dela med sig av sina erfarenheter av Facebook.

Fyra länder står emot

En halv miljard facebookare är emellertid inte nog för Zuckerberg. Förra månaden sade han att det var ”i stort sett garanterat” att Facebook kommer att nå den magiska siffran en miljard medlemmar.

Enligt Zuckerberg är Facebook det ledande sociala nätverket i samtliga länder på jordklotet utom fyra: Kina, Japan, Ryssland och Nordkorea.

Färden till 500 miljoner medlemmar har dock inte varit helt smärtfri. Facebook har fått hård kritik för bristande säkerhet eftersom medlemmarna inte haft full kontroll över vilken information som är offentlig.