Socialdemokraterna

Moderaterna störst i SCB:s undersökning

Av: 

David Levin

NYHETER

För första gången någonsin är Moderaterna största parti i SCB:s stora partisympatiundersökning. Socialdemokraterna får rekordlåga siffror.

Foto: Läge för nytt jubel Fredrik Reinfeldt möter väljare efter en partiledardebatt innan valet. Nu är Moderaterna största parti i SCB:s nya stora mätning.

Moderaterna är Sveriges största parti. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning. Partiet skulle få 32,4 procent av rösterna om det var val i dag, enligt undersökningen.

Socialdemokraterna skulle bara få 29 procent, det sämsta resultatet sedan SCB började sina mätningar i november 1972.

– Det här är ett historiskt resultat, det har aldrig hänt förut, säger Johan Eklund på SCB.

Rekordlågt för S

S gör den största tillbakagången i opinionen av alla partier jämfört med valresultatet i september. Partiets stöd minskar med 1,7 procent. Väljarstödet sjunker för Socialdemokraterna i hela landet, med undantag av Stockholms kommun och regionen Norra Mellansverige (Dalarnas, Gävleborgs och Värmlands län).

Dessutom gör hela det rödgröna blocket en minskning sedan valet.

Om det vore val i dag skulle de fyra regeringspartierna få 49,3 procent av rösterna. De rödgröna skulle få 42,5 procent.

Sverigedemokraterna ökar

Sverigedemokraterna noterar en statistiskt säkerställd ökning sedan valet i september. Enligt undersökningen har partiet stöd av 6,7 procent av befolkningen, att jämföra med 5,7 i valresultatet.

Kristdemokraterna backar 1,3 procentenheter jämfört med valresultatet och ligger bara 0,3 procent över fyra procentsspärren. Även V går bakåt och hamnar på 4,7 procent.

SCB:s partisympatiundersökning kommer två gånger om året, i maj och november. Den här gången har drygt 6 200 av de 9 000 urvalspersonerna svarat på hur de skulle rösta om det var val under de närmaste dagarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna