”Filippa bossar”

avStaffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

USA: Reinfeldt en mystisk ledare som styrs av sin fru

1 av 4
stort inflytande Filippa Reinfeldt har stort inflytande och formar sannolikt Fredrik Reinfeldts politiska åsikter står det i en rapport.

En mystisk, klimatpratande ledare – styrd av sin fru.

Med en motsägelsefull utrikespolitik.

Så beskrivs Fredrik Reinfeldt för president Obama.

Den 2 november i fjol träffade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) den amerikanske presidenten Barack Obama i Vita huset.

Inför mötet hade Obama fått en fyra sidor lång rapport direkt från den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Det hemligstämplade dokumentet, som Aftonbladet tagit del av genom Wikileaks, inleder med att slå fast att den svenska regeringen stödjer USA och vill ha starkare band över Atlanten.

”Ett förbryllande gäng”

Därefter får Obama en beskrivning av Sveriges utrikespolitik – som målas ut som motsägelsefull:

”Reinfeldt och andra ledande svenska utrikespolitiker är ett förbryllande gäng. Ibland är de snabba att ta en överraskande hård linje (som med Rysslands invasion av Georgien) och ibland är de så långsamma att de får EU:s beslutsfattande att stanna av (som med EU:s autonoma sanktioner mot Iran)”, står det.

President Obama får veta att Sverige visserligen varit till hjälp i Afghanistan, men borde göra mer för att införa EU-sanktioner mot Iran. Och ta emot frisläppta fångar från den amerikanska Guantanamo-basen.

”En direkt begäran till Reinfeldt om svenskt ledarskap på dessa punkter skulle vara viktigt”, vädjar ambassadören till Obama i dokumentet.

Sedan får Obama veta vad som är viktigast för Reinfeldt – klimatet.

”Reinfeldt talar konstant om klimatförändringar och är direkt aktiv i att försöka styra förhandlingsprocessen mellan EU: s medlemsstater på väg till COP 15 (Köpenhamnsmötet).”

Styr i kulisserna

En andra hemligstämplad rapport om Reinfeldt, ställd till en av presidentens nära rådgivare, beskriver Sveriges statsminister som en ledare som undviker att ta konfrontationer, helst styr i kulisserna och låter sina ministrar synas. Även om han kan fatta viktiga beslut när det krävs.

Privat målar amerikanerna ut honom som reserverad.

”Till och med moderata partimedlemmar vet väldigt lite om Reinfeldts privatliv. Han framställer sig själv som en i grunden ödmjuk familjefar.”

Dricker lite

Hustrun Filippa Reinfeldt står i centrum – även politiskt.

”Hon är hans närmaste förtrogna och formar sannolikt hans politiska åsikter. De träffades i Muf och hon har haft stort inflytande i att styra Reinfeldts politiska kampanjer.”

Den svenske statsministern dricker lite. Och när han väl gör det ser han till att inte välja starksprit, slår den amerikanska rapporten fast.

Källor: Dokument 231865, 232177. cablegate.wikileaks.org

Publicerad: