Svårare och dyrare att hitta ny bostad

NYHETER

Minskat utbud i Stockholm

Det blir allt svårare att hitta tak över huvudet. Utbudet av bostäder till salu har fallit rejält sedan toppnoteringarna i våras.

Enligt statistik från bostadssajten Hemnet har utbudet av bostäder till salu i hela riket fallit med 24 procent mellan maj och november.

Minskat i Stockholm

En stor del av minskningen beror på att utbudet i Stockholms län minskat dramatiskt sedan i våras. Men även jämfört med november i fjol och 2008 är minskningen i Stockholms län kraftig, för villor 14 procent och för bostadsrätter 24,3 procent.

– Normalt är det en topp i bostadsförsäljningar under våren men också under höstmånaderna september–oktober, säger Ulrika Berg, marknadschef på Hemnet.

20 procent färre

Men under de senaste 10 veckorna har det kommit in 20 procent färre bostadsrätter till salu jämfört med samma period tidigare år.

En av orsakerna till att utbudet av bostäder gått ned under hösten är den osäkerhet som rått inför valet, bolånetaket som infördes och spekulationer kring bolåneräntan, tror Berg.

Det låga utbudet påverkar förstås också de priser som begärs. Under veckorna 32–36, augusti och halva september, var priserna 5,4 procent högre än samma veckor i fjol och 2008. Och priserna har fortsatt att öka. De senaste fem veckorna ligger priserna 10,3 procent över genomsnittet för motsvarande veckor de båda föregående åren.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård