Taliban kommenterar Wikileaks-dokument

”Det här är bara en
del av övergreppen"

En högt uppsatt talibanledare uttalar sig om de amerikanska militära dokument som läckt ut.

Enligt honom hade USA aldrig erkänt sina övergrepp om inte Wikileaks publicerat uppgifterna.

– De erkänner aldrig sina misstag eller känner ånger när oskyldiga liv spills i bombattacker.

Sirajuddin Haqqani.
Sirajuddin Haqqani.

Sirajuddin Haqqani är ledare för Haqqani-nätverket, en av de mest aktiva talibanorganisationerna, grundat av hans far den ökände motståndskämpen Jalaluddin Haqqani.

Nätverket ligger främst bakom attacker i de östra delarna av Afghanistan och tros ha sin bas i de klanstyrda områdena på andra sidan den pakistanska gränsen.

Förnekar pakistanskt stöd

I de 90 000 dokument som Wikileaks tagit del av bekräftas redan väldokumenterade uppgifter om att talibanerna får stöd av den pakistanska militära underrättelsetjänsten.

Men trots att Haqqani-nätverket är en av många grupper som fritt rör sig över gränsen förnekar ledaren uppgifterna om att nätverket får stöd av Pakistan.

– Men vi skulle gärna ta emot stöd av alla som vill hjälpa oss att kämpa mot USA och deras allierade som invaderar vårt land, säger Sirajuddin Haqqani till en pakistansk journalist.

Nio år av ockupation

Sirajuddin Haqqani, som har en fem miljoner dollars belöning på sitt huvud, säger att han välkomnar alla bevis för amerikansk brutalitet i Afghanistan men önskar att uppgifterna kommit ut tidigare.

– Det här är bara en tredjedel av alla grymheter som USA och Nato utsatt de afghanska folket för under nio år av ockupation.

Samtidigt säger han att USA:s många misslyckade bombattacker och de civila dödsoffren fått vanliga afghaner att sympatisera med talibangrupperna.

– Vissa som tidigare var positiva till USA är besvikna över deras grymhet.

Publisert: