Lugnt vid föreläsning med Vilks i Uppsala

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-07

130 poliser garanterar säkerheten på universitetet

I dag avslutar konstnären Lars Vilks sin kontroversiella föreläsning vid Uppsala universitet.

Samma föreläsning fick avbrytas efter bråk tidigare i år. I dag uppges dock allt gå lugnt till.

– Det har inte förekommit något kaos alls. Allt har genomförts helt utan ordningsstörningar, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Ett massivt polisuppbåd hade kommenderats för att garantera säkerheten kring Vilks uppmärksammade föreläsning. Ungefär 130 poliser hade kallats till platsen för att förhindra bråk.

Allt gick lugnt till

Säkerhetskontrollerna gjorde att både journalister och åhörare fick köa länge i regnet för att komma in genom entrén.

Fyra yngre män avvisades sedan polisen fattat misstanke om att de eventuellt skulle störa föreläsningen. Men enligt Christer Nordström lämnade de platsen utan protester.

– Vi misstänkte att de skulle genomföra något slags opinionsyttring och störa föreläsningen. Men de uppträdde väldigt korrekt.

Överlag säger Nordström att allt gått lugnt till. Om någon skulle störa ordningen kan en eventuell brottsrubricering vara antingen störande av förrättning, ofredande eller förargelseväckande beteende.

Avvisade på grund av tröja

En av de män som avvisades är Yasri Khan, förbundsordförande för organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa. Han säger att enda anledningen till avvisandet var att han och hans vänner bar tröjor med organisationens namn.

– Vi blev avvisade på grund av våra kläder, en tröja som det står fred och rättvisa på. Det är enda anledningen till att vi inte fick tillträde.

Yasri Khan berättar att han och hans vänner sattes i varsin polisbil och kördes ut ur Uppsala. Han vill nu veta varför tröjorna var tillräckligt för att inte få komma in på föreläsningen.

– Vad fick dem att tro att just vi skulle göra något störande? Vi har inte fått veta grunderna för beslutet. Vi hade inte tänkt göra något över huvud taget.

Försvarar grundlagen

Men Christer Nordström på polisen nekar bestämt till att tröjorna skulle ha något att göra med att Yasri Khan och hans vänner inte blev insläppta på föreläsningen.

– Jag vill inte gå in på anledningen men en text på en tröja är inte skäl nog att avvisa någon. Tröjan hade inte med det här att göra.

Enligt Christer Nordström hamnar kostnaden för polisinsatsen på cirka 700 000 kronor. Till det kommer universitetets kostnader för för väktare på kanske 70 000 kronor.

– Det är inte fel. I Sverige är rätten att yttra sig inskriven i grundlagen och polisen är den yttersta garanten för den rätten.