Nyheter

Ny oljekatatstrof i Mexikanska golfen

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

Kilometerbrett
oljebälte i havet

Mexikanska golfen har drabbats av ännu en oljekatastrof.

Orsaken är den brand som brutit på olje- och gasplattformen Vermillion 380 utanför Louisianas kust.

Branden är släckt men ett stort oljebälte syns nu kring plattformen.

Räddningstjänst bekämpar branden på oljeriggen Vermillion 380 utanför Louisianas kust.
Räddningstjänst bekämpar branden på oljeriggen Vermillion 380 utanför Louisianas kust.

Branden på plattformen upptäcktes tidigt i går morse av ett helikopterföretag som flyger arbetare och utrustning till och från plattformen.

Vad som orsakade branden är inte klart men enligt nyhetssajten Bloomberg började branden i personalbostäderna högt upp i plattformen och kunde snabbt släckas.

Olja läckte ut

En hel del olja hann dock läcka ut och lokala medier rapporterar om ett 1,6 kilometer långt, 30 meter brett bälte med råolja som sträcker sig från Vermillion 380.

Alla flöden kunde dock stängas och katastrofen nådde inte i närheten av de proportioner som när oljeborrplattformen Deepwater Horizon exploderade för fem månader sedan och orsakade den värsta oljekatastrofen i landets historia.

Ingen borrplattform

Anledningen till att läckaget så lätt kunde begränsas är att Vermillion 380 inte är en borrplattform utan en produktionsplattform dit olja och gas leds i ledningar för behandling och transport till land.

Produktionsplattform är stabilare och säkrare eftersom de ofta står i mindre djupt vatten och på havsbotten som är stabil och inte rättrörlig med många gasfickor lösa sediment.

I allmänhetens ögon är dock skillnaderna små och industrin fruktar nu att händelsen ska leda till en förlängning av det tillfälliga stopp för oljeborrning till havs som regeringen infört.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: