Mer snö till jul

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Och superkylan drar in över landet

Två decimeter snö det kommande dygnet.

Sedan: En bitande kyla som säkrar snölagret.

Och lagom till vår mest intensiva trafikhelg – väntas det ännu mer snö.

10-dagarsprognos Klicka för större version.
10-dagarsprognos Klicka för större version.

– Den kommande natten kan det i Götaland bli minus 20 lokalt och så även i Svealand. I norra Dalarna och i Norrlands inland blir det mellan 15 och 25 minusgrader, säger Johan Groth som är meteorolog på Storm Geo Centre till Aftonbladet.

Han berättar att det blir fortsatt besvärligt väderläge på sina håll längs ostkusten.

– Det ligger som ett band längs Norrlandskusten och pumpar på med snö ner mot Upplandskusten och norra Stockholm. Även vid Vänern är det problem med vind- och snöbyar. Lokalt kan det falla uppemot två decimeter snö, konstaterar han.

Minus tjugo

Under morgondagen klingar snöandet av, men längs Upplandskusten och södra Norrlandskusten kan det fortfarande finnas nederbördsområden kvar.

Sedan blir det en kall natt mot onsdagen.

– Lokalt blir det minus tjugo i Götaland och östra Svealand och det blir ännu kallare norrut. I stora delar av Svealand och i hela Norrland blir det helt enkelt skitkallt!

Dock blir det uppehåll i nästan hela landet innan det åter på torsdagen kommer in ett nytt nederbördsområde över södra Sverige.

– Det drar troligtvis in över Skåne tidigt på torsdagsförmiddagen och kan bli ganska omfattande. Sedan drar det vidare upp över södra Götaland, Västkustområdet och västra Svealand.

Vädret väntas i samband med det bli blåsigare och mildare.

Jobbig jultrafik

Den som ska ge sig ut i trafiken dagen före julafton, rekommenderas följa prognoserna. Speciellt om man bor i södra Sverige. Bor man så högt upp som Stockholm är anledningen till oro inte lika stor, enligt Johan Groth.

– Det kan bli besvärligt i södra och västra Götaland. Under eftermiddagen och kvällen blir det besvärligt i hela Götaland och kanske börjar det ta sig upp mot sydvästra Svealand. Ska man ut och köra "dan för dan" så är det vettigt att köra så tidigt som möjligt så man är ute i god tid. Sedan är det fortfarande ganska hyggligt körväder i Svealand.

Även på julafton väntas besvärligt väder i södra Sverige.

– Snöfallet ligger kvar och det kan bli blidväder i Blekinge och Skåne, vilket kan ställa till med strassel. Värst blir det dock i västra Svealand, Västmanland och Dalarna. Sedan sprider det sig över hela Svealand och vidare norröver.

På juldagen väntas uppehåll i Svealand och Götaland.

Snörekord

Enligt Johan Groth är det ovanligt mycket snö i år, så pass mycket att det kan bli tal om snörekord om utvecklingen håller i sig.

– Det finns en chans till snörekord i Sverige, precis som SMHI sagt, att det blir en decimeter snö på alla mätpunkter från Lund till Karesuando. Sedan kan det också bli ett annat rekord för det är väldigt mycket snö kring Vättern, på den västgötska sidan. Där kan det redan vara så pass mycket snö att det kan vara tal om rekord.

Rekord eller inte, ovanligt mycket snö är det i alla fall med höga snödjup på många håll även i södra Sverige.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN