Sex döda i julbränder

NYHETER

...och flera familjer har förlorat sina hem

Foto: Här bodde en familj på sex personer. På julafton totalförstördes deras hem i en våldsam brand. Räddningstjänsten kunde inget göra - huset var övertänt när de kom till platsen.

Sammanlagt sex personer har omkommit i bostadsbränder de senaste dagarna.

Och på julafton fick en familj i Silkestad söder om Karlstad sitt hem totalförstört.

Igår avled en person i en villabrand i Finsta norr om Stockholm och på julafton omkom en kvinna i en husbrand i Kalv i Svenljunga.

Vid halv tre-tiden på julaftonen fick en famij på sex personer i Silkesta söder om Karlstad sitt hus totalförstört efter en brand.

– De befann sig en bit därifrån hos släktingar och ingen skadades, säger Jan Thor, räddningsledare på räddningstjänsten i Karlstad.

Totalt övertänd

Han berättar att tvåvåningsvillan som låg avsides var totalt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen.

– Det är bara en hög med aska kvar nu. Pappan i familjen kom dit och såg att allt var övertänt. Han var helt förkrossad, säger Jan Thor.

Det är ännu inte klarlagt vad som orsakade branden.

Tidigare i veckan avled fyra personer i tre bostadsbränder i Hässleholm, Hörby och Simrishamn. Minst två av bränderna misstänks ha orsakats av levande ljus.

Man i 60-årsåldern avled

I Simrishamn avled en man i 60-årsåldern efter en brand i ett tre våningar högt flerfamiljhus i centrum. Ytterligare en man i samma ålder fördes till sjukhus med rökskador.

I Hörby omkom en 66-årig man i onsdags efter en brand i ett enbostadshus. Hela huset var rökfyllt när räddningstjänsten kom till platsen. Mannen hittades på golvet en bit ifrån sin säng och polisen uppger att brandorsaken troligen var rökning i sängen alternativt ett ljus som fallit ner och satt eld på madrassen.

19 nötkreatur innebrända

Ytterligare två personer, ett par på 82 respektive 84 år, omkom i början av veckan i Hässleholm efter en bostadsbrand.

I Lindesberg i Västmanland brann en ladugård ner på julafton och enligt Nerikes Allehanda brann 19 nötkreatur inne. Orsaken till branden är okänd men polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.