Nyheter

Ammoniakgas hotade gotlänningar

Omkring 80 personer evakuerades efter en brand i en före detta minkfarm i Lummelunda på Gotland.

En tank ammoniak riskerade att explodera och sprida giftig gas.

Sent på onsdagskvällen brann byggnaden fortfarande.

Branden startade strax före klockan 14 i vindsvåningen på en lagerbyggnad. En tidig teori som inte kunde bekräftas var att elden spridits från en kamin.

– Det har varit folk uppe på vinden i dag och man har eldat i en kamin. Det kan ha blivit för varmt uppe vid taknocken, säger David Smitterberg, polisens presstalesman.

I lagerlokalen, där det i dag tillverkas hundgodis, fanns en tank som beräknades rymma omkring fem kubikmeter ammoniak. Det var oklart hur mycket som fanns kvar.

Två explosioner

Risken för explosioner gjorde att boende inom en radie av en kilometer från branden evakuerades.

Senare under eftermiddagen hördes två explosioner från den övertända byggnaden. Exakt vad som hade exploderat var oklart.

På kvällen uppmanades de som bor upp till 1,5 mil söder om branden – alltså även de boende i Visby – att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Orsaken var risken för spridning av giftig ammoniakgas.

– Det här gör vi för säkerhets skull. Har vi tur kommer inget att spridas, säger Lasse Björk, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Höll sig på avstånd

Ingen skadades i branden. På grund av explosionsrisken ville inte räddningstjänsten gå för nära.

– De håller sig på behörigt avstånd. Eftersom det inte finns något liv att rädda så gör de bedömningen att det får brinna, säger Björk.

Två vägar som leder förbi eller till platsen stängdes av. Inget utsläpp av gas hade på kvällen konstaterats, men räddningstjänsten hade då inte kunnat undersöka tanken.

De evakuerade fick inte komma tillbaka till sina hus på onsdagen utan fick tillbringa natten på annat håll.

Vid 22-tiden hade byggnaden rasat ihop helt, men brann fortfarande.

TT