Forskare vill se förbud mot glitter: ”Ingen livsnödvändighet”

1 av 2 | Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Vackert, men glittret är också farligt, befarar forskare. Arkivbild.
NYHETER

Julpyntet är fullt av mikroplaster som kan skada vår natur.

Nu larmar en nyzeeländsk forskare om att allt glitter borde förbjudas – och får medhåll från Sverige.

– Det ju inte en livsnödvändighet med glitter på julkulorna, säger Magnus Engwall, som forskar om mikroplaster vid Örebro Universitet.

En nyzeeländsk forskare har fått internationell uppmärksamhet för ett förslag som i juletider kan skapa viss kontrovers.

– Jag tycker att all glitter borde förbjudas, för det är mikroplaster, säger Trisia Farrelly vid Massey University till Independent.

Glitter finns i allt från julgranskulor till handsprit och forskare oroas för vilken effekt mikroplasterna kan ha när de exempelvis hamnar i havet och äts av marina djur. Farrelly får stöd från svenskt håll. Magnus Engwall vid Örebro Universitet studerar mikroplaster.

– Jag håller helt med. Förbjud det! Även om förekomsten av glitter inte är så stor bland de prover som vi har stött på, så är det ju inte en livsnödvändighet med glitter på julkulorna, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Han säger att det finns miljövänliga glittriga alternativ, exempelvis naturliga mineraler, som skulle kunna användas i stället.

Julafton - rena dödsfällan för våra husdjur 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Jul