PRESENTERAS AV

Ebba, 9, förmedlar hopp till andra på lucia

avClara Öhrn

SVENSKA HJÄLTAR

När det är mörkt och kallt i Sverige sprider lucia ljus och värme.
Årets viktigaste lucia är nioåriga Ebba som drabbats av leukemi.
– Hon sa ja direkt för att sprida hopp och hjälpa andra barn i samma situation, berättar Ebbas mamma Helena Levin.

1 av 2 | Foto: Barncancerfonden
Ebba, 9, är årets Lucia

För drygt ett och ett halvt år sedan drabbades Ebba Levin, 9 år, från Sollentuna av leukemi. I år sprider hon ljus i vintermörkret och är årets viktigaste lucia i Barncancerfondens julkampanj.

– Ebba fick frågan om hon ville vara med i julkampanjen och hon sa ja direkt för att sprida hopp och hjälpa andra barn i samma situation, berättar Ebbas mamma Helena Levin.

Drabbades av akut leukemi

Sommaren 2016 märkte hennes föräldrar att något inte stod rätt till med Ebba som var trött och hängig. De misstänkte att hon kunde fått en infektion och åkte till sjukhuset för att få antibiotika.

– Då visade det sig att hon hade ALL, en typ av leukemi. Det är två och ett halvt års behandling så förhoppningsvis är vi halvvägs nu, säger Helena Levin.

Vill sprida hopp, trots cancern

Ebba är ett av cirka 300 barn som varje år måste påbörja en behandling mot cancer. Hittills har familjen fått mycket hjälp av Barncancerfonden och hennes medverkan i kampanjen är ett sätt för dem att ge tillbaka, som tack för all hjälp de fått.

– Vi föräldrar kände att vi ville vara med aktivt och bidra när vi fått så mycket själva. Det känns fint och roligt att kunna göra något och sprida hopp, trots cancern, säger Helena Levin.

Julen kommer Ebba att få tillbringa både med familjen och på sjukhuset.

– Vi kommer fira en traditionell jul med släkten och sen kommer Ebba vara inneliggande över mellandagarna och nyår, berättar Helena Levin.

Följ Goda nyheter på Facebook

Därför bildas cancer i kroppen 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM