Jordskalv under vulkanutbrottet

avTT

NYHETER

Flera nya jordskalv har drabbat Hawaiis huvudö Big Island, där vulkanen Kilauea har ett utbrott.

Det kraftigaste skalvet med magnituden 6,9 orsakade nya utbrott från vulkanen.

Skalvets centrum var vid Kilaueas södra del.

"Det här är på nästan exakt samma ställe som det dödliga 7,1-skalvet 1975", twittrar USA:s geologiska myndighet USGS. Då dödades två människor och 28 skadades.

Tidigare under fredagen drabbade även ett skalv med magnituden 5,7 ön, och myndigheterna väntar mer seismisk aktivitet. De senaste dagarna har ön drabbats av hundratals små jordskalv.

Kilauea är en av fem vulkaner på ön och räknas som en av världens mesta aktiva. Vulkanens lava strömmar in i ett bostadsområde. Utbrottet inleddes i torsdags efter flera jordskalv i närheten den senaste veckan.

Drönarbilder visar magma som väller ut från sprickor i marken och tar sig fram genom skogsområden. Lava bubblar upp från sprickor i gator i bostadsområdena där invånarna evakuerats.

Vulkanutbrottet har lett till tvångsevakuering av 1 700 människor och myndigheterna varnar för höga nivåer av giftig rök.

Inga människor har rapporterats skadade men flera hem uppges ha förstörts eller fått stora skador under fredagen. Evakuerade invånare har fått söka skydd på offentliga uppsamlingsplatser och får stanna där tills faran är över.

Foto: U.S. Geolgogical Survey/ AP/TT
Jordskalven fortsätter medan vulkanen Kilauea har ett utbrott.
Världens farligaste vulkaner 00:39