Har infört gångbana – för mobilberoende

avMalin Wigen

Utanför en galleria i Kina finns numera en så kallad ”mobilfil” för de personer som inte kan sluta titta ner i sin lur, skriver New York Times.

För att råda bot på personer som går klistrade med ansiktet i mobilen har man infört en speciell gång för dessa utanför shoppingcentret Bairui Plaza i Xi’an i Kina. Nu behöver inte den som har bråttom oroa sig för att fastna bakom en sengångare – och den som gillar att hålla sig ständigt uppdaterad i sociala medier behöver inte avbryta sitt scrollade för att släppa fram någon.

– Vi uppmuntrar inte fotgängare att titta på deras telefoner. Men vi kan inte reglera människors aktiviteter och säga åt dem att de inte är tillåtna att göra det, säger gallerians talesperson Cao Hanjia, skriver New York Times.

Istället finns det målade meddelanden på gatan som påminner folk att titta upp och vara uppmärksamma: ”Snälla titta inte ned för resten av ditt liv”, lyder ett av meddelandena.

Foto: Cao Hanjia
Så här ser gångvägen ut.

Foton på gångvägen har spridits i sociala medier. Men vissa är skeptiska till hur banorna ska hålla människor säkra – vilket ska vara syftet. Enligt världshälsoorganisationen distraherar mobilen fotgängare vilket är ett växande hälsoproblem i Kina – organisationen uppskattar att cirka 68 000 fotgängare dödas varje år.

Xi’an är dock inte första staden i Kina som provar att ha denna speciella gångväg. År 2014 delade man en gata i kinesiska staden Chongqing – en sida där mobiler var förbjudna och en där man fick använda mobilen ”på egen risk”. Och i tyska Augsburg införde man trafikljus på själva ytan av gatan för att förhindra distraherade fotgängare att gå över gatan mitt i trafiken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina