Här förbjuds shorts på jobbet

avMalin Wigen

Publicerad:

I Danmark har en chef fått nog av hur vissa klär sig och i ett mejl till de anställda meddelar han sitt beslut – shortsen får lämnas hemma, skriver norska Aftenposten.

Kortbyxor på jobbet eller inte – det är en om diskuterad fråga som dyker upp då och då, skriver Aftenposten.

Nu kokar debatten i grannlandet Danmark efter att Jyllands-Postens chefredaktör Jacob Nybroe skickat ut ett mejl till de anställda där han säger sitt om shorts på arbetet.

Sommaren är på väg och därmed också en förståelig dragning mot lättare kläder. Men jag är gammaldags när det gäller detta. Vi är på en arbetsplats – inte en campingplats. Det handlar om respekt – för kunder och externa gäster – men också för varandra Jag vill därför be om att man är normal semikonservativ när man väljer kläder.  Det innebär långbyxor för män (och för kvinnor). Kvinnor kan dock klä sig i knälånga klänningar, men inte i hotpants eller korta kjolar. Jag avstår från ytterligare anvisningar om linnen, nätbrynjor, axelbandslöst och definition av knälängder. Istället hoppas jag att du kommer att använda dig av ditt sunda förnuft. Jag är säker på att det kommer komma delade åsikter om detta. Därför ska det betraktas som en uppmaning från hörnkontoret”.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Shorts förbjuds på arbetsplatsen.

”Tycker jag kränker mänskliga rättigheter”

I ett uttalande till sin egna tidning kommenterar han mejlet.

– En del menar att jag kränker mänskliga rättigheter och att förbudet kränker de anställdas personliga frihet. Några andra har sagt att de tycker att det är ”trevligt”. Jag ber inte folk att sluta använda kjol och klä sig i vitt. Jag uppmanar dem att använda sig sunda förnuft och ha på sig kläder som gör det möjligt för dem att träffa alla slags människor.

Nybores ultimatum strider mot ett beslut från den danska jämställdshetsmyndijgheten som år 2012 gav sitt stöt mot en manlig psykolog som nekades gå till jobbet med shorts. Det är inte säkert att han vet om beslutat men han lovar att tidningen kommer att införskaffa fler fläktar om det blir outhärdligt varmt på redaktionen.

– Jag förstår att det är skönt att bära shorts. Det gör jag också. Men när jag är på jobbet gör jag något annat.

Publicerad: