Räddningstjänsten: Elda inte över huvud taget

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Räddningstjänst i Skåne släcker en gräsbrand längs Södra stambanan en kväll för snart två år sedan. Arkivbild.

Skippa engångsgrillen där ute – det är risk för gräs- och skogsbrand i stora delar av landet.

Eldningsförbud har införts i flera kommuner i landet. I dag skedde det för Eskilstuna, Strängnäs, Västerås, Hallstahammar och Surahammar.

"Det är extremt torrt i skog och mark, och risken för bränder är mycket stor", konstaterar de fem kommunernas räddningstjänst (Räddsam Mälardalen) i ett pressmeddelande.

Grillning faromoment

Engångsgrillar får inte användas i området. Just grillning är ett av faromomenten, konstaterar Lars Lagebo, räddningschef i beredskap vid Räddsam Mälardalen.

– Sedan kan man hoppas att den värsta säsongen för att elda trädgårdsavfall är över, men det förekommer nog det också, säger han till TT.

Människors oaktsamhet är den främsta anledningen till markbränder. Exempelvis kan en kastad cigarett få katastrofala följder om det vill sig illa.

– Sedan har vi de anlagda bränderna. Där tror vi att det i mångt och mycket är ungdomar som är orsaken, att man leker och tror att det inte är så farligt, och så går det över styr, säger Lars Lagebo.

I går meddelades eldningsförbud i Dalakommunerna Rättvik, Leksand, Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Säter, Smedjebacken, Hedemora och Avesta.

– Vi avråder från att elda över huvud taget, sade Per Stridde, insatsledare vid räddningstjänsten Dala mitt, till SVT Nyheter Dalarna.

Vara försiktig

Samma dag avrådde Storstockholms räddningstjänst från eldning i Stockholms län, Uppsala län, Sala kommun och Gotland.

Avrådan är inget förbud men en tydlig uppmaning om att vara försiktig.

Eldningsförbud råder även i, bland annat, nordvästskånska Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga samt i Alingsås och Vårgårda.

Enligt SMHI är brandrisken i skog och mark stor i Skåne, Halland och södra Smålandskusten samt på Öland och Gotland.

Myndigheten meddelar även att det är risk för gräsbränder i ett stort område ungefär från länen Värmland, Västmanland och Uppsala och norrut, utom fjälltrakterna.