Skogsbränder

Se upp för det livsfarliga fredagsmyset

Av: 

Kerstin Nilsson

NYHETER

Sol, stekhett – och helg.

Som bäddat för fredagsmys ute i naturen.

Men se upp – faran för skogs- och gräsbränder är extremt stor just nu.

Brandchefen Lars-Göran Uddholm varnar för att grilla på picknicken i helgen:

– Låt bli. Risken är för stor. Det är verkligen allvar nu, säger han.

Sommaren kom, tidigare än vad någon kunde ana, med sol, stekheta dagar och ljumma kvällar.

Och många tar chansen att njuta i det fria, på picknick med familj, vänner eller arbetskamrater.

Men - det finns en baksida med det fina vädret:

Den extrema brandrisken.

SMHI varnar

Det är snustorrt i skog och mark och SMHI varnar för skogsbrand i hela södra Sverige, ända upp till och med Gävleborgs län och längs Norrlandskusten.

I Götaland och östra Svealand är det lokalt extremt torrt och risken för bränder är mycket stor.

– I norra delen av landet, i Jämtlandsfjällen och i Lappland, är det i stället risk för gräsbränder, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

– Och även om det förekommer lokala skurar är det inget som dämpar risken, säger hon.

I stora delar av Sverige råder redan eldningsförbud.

Men Lars-Göran Uddholm, brandchef vid Södertörns Brandförsvarsförbund, är djupt oroad inför helgen.

”Chansa inte”

Han vädjar till alla att verkligen respektera eldningsförbudet – och välja något annat än grillat på picknicken.

– Du äter inte glass utomhus på vintern när det är minusgrader, lika självklart önskar jag det var för folk att inte tända grillen ute i naturen när det är knastertorrt i skog och mark, säger Lars-Göran Uddholm.

– Eldningsförbudet innebär att man inte får göra upp eld i skog och mark. Minsta gnista i dag kan orsaka något, så jag tycker inte ens att man ska grilla på i förväg iordningsställda grillplatser just nu.

– Med de temperaturer och de fuktvärden vi har just nu är risken för antändning så stor och det går så fort och sprider sig så snabbt, så chansa inte. Det finns alltid en risk att något händer.

Ansträngt läge

För Södertörns Brandförsvarsförbund är det ett ansträngt läge just nu. Mycket material ligger fortfarande kvar i skogen efter tidigare bränder den här veckan och man har säkerställt att man har tillgång till extrapersonal under helgen.

– Vi är oroliga. Vi vet att när människor är ute och rör sig i naturen så blir det bränder till följd av det, det är bara så, tyvärr, säger Lars-Göran Uddholm.

Han varnar såväl för engångsgrillar – som cigarettfimpar.

– Den stora risken är att man underskattar det här. Det kan vara att man slänger en cigarettfimp som man trampar på eller inte ens trampar, alternativt att man har en engångsgrill och tror att det är färdigt – och så har det tagit sig under, eftersom den står nästan direkt på marken – och går därifrån.

– Jag tror att många gör det, inte av uppsåt, utan av oförstånd. Normalt brukar det inte vara så stor risk nu i början av sommaren, kring skolavslutningen, det brukar inte vara så torrt, men det är det i år.

Råder extremvärden

Enligt Lars-Göran Uddholm råder det samma extremvärden nu, som när den stora skogsbranden bröt ut i Västmanland i slutet av juli 2014.

– Vi har samma förutsättningar nu, säger han.

– Det är en väldigt ovanlig situation. Jag har jobbat här hela mitt liv – och jag har aldrig varit med om att vi har tagit in personal och förberett oss så här tidigt.

Lars-Göran Uddholm vädjar till alla att hjälpas åt i naturen:

– Vi välkomnar aktiva åskådare, säger han.

– Vi vill att människor ska vara ute i naturen, det är ju helt sagolikt just nu, men respektera eldningsförbudet. Det är ingen säkerhetsåtgärd vi tar till – det är verkligen allvar. Jag tror ingen kan föreställa sig hur fort det går när det tar fart.

Även MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, mar på fredagskvällen till försiktighet i skog och mark på grund av extremt stor brandrisk.

– Det fina varma vädret lockar till utevistelse, men tänk på att en brand i skog och mark kan startas av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning. Även cigarettfimpar och små gnistor från exempelvis röjsåg kan antända den torra vegetationen, säger Leif Sandahl vid MSB. 

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skogsbränder

Väder

Extremväder

SMHI

Gräsbränder