Nya trenden: Bajsöl

avMiriam Bratt

Sugen på en riktigt mustig öl till helgen?

Då kanske du skulle slå till på en som är gjord av ditt eget avloppsvatten, eller åtminstone någons avloppsvatten.

– Vi försöker alltid hitta klimatsmarta lösningar i vårt bryggeri, säger Chris Thurgeson från Nya Carnegiebryggeriet i ett pressmeddelande.

Älskar du öl och klimatsatsningar? Då kan den här nya ölen vara något för dig.

Det handlar alltså om en öl som är gjord på renat avloppsvatten.

– Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitet som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten, säger Staffan Filipsson, projektledare för vattenrening på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

IVL: Måste ha hållbar vattenhantering

IVL, som är ett oberoende miljöforskningsinstitut som arbetar för att ta fram ny kunskap inom miljöområdet, hörde av sig till Nya Carnegiebryggeriet för att fråga om de villa brygga öl på återvunnet vatten. Och ölfantasterna var inte sena med att svara ja.

– Som en miljömedveten aktör i livsmedelsbranschen delar vi synen på att både producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser, säger bryggmästare Chris Thurgeson på Nya Carnegiebryggeriet i pressmeddelandet.

1 av 3 | Foto: Maria Cruseman / Purest

Därför skickades avloppsvatten först till Hammarby Sjöstadsverk för att renas. Sedan skickades det vidare till Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad – där tog bryggarna vid och gjorde öl av det gamla avloppsvattnet.

”Måste våga tänka annorlunda”

Ölen som IVL och Nya Carnegiebryggeriet tagit fram tillsammans har fått namnet PU:REST och kommer att serveras första gången fredagen 25 maj på Nya Carnegiebryggeriets restaurang i Hammarby sjöstad. Ett begränsat antal flaskor kommer även att säljas på Systembolat och på utvalda krogar.

– Ytterst handlar detta om att slå ett slag för en hållbar vattenhantering och för värdet av rent vatten, säger Staffan Filipsson.

ARTIKELN HANDLAR OM