Skandalen kring Cambridge Analytica – på 2 minuter

Facebook är under hård press – igen.

I dagarna har flera medier, som New York Times, Observer och Channel 4, avslöjat hur kampanjbyrån Cambridge Analytica olovligen fick tillgång till runt 50 miljoner Facebookprofiler – och all dess data.

Detta har hänt:

Vad är Cambridge Analytica?

 • Cambridge Analytica startades 2013 av det brittiska bolaget SCL Group. De har sedan dess arbetat för företag och politiker, exempelvis både för den republikanske senatorn Ted Cruz och Donald Trumps presidentvalskampanjer. Enligt sajten har man även haft kunder i Mellanöstern, Afrika och Europa (Italien).
 • Cambridge Analytica erbjuder sina kunder konsumentdata, riktad marknadsföring och andra datarelaterade tjänster.
 • Efter att Donald Trump valdes till president i USA 2016, delvis med hjälp från Cambridge Analytica, gav sig företagets vd Alexander Nix ut för att sälja in sig hos potentiella kunder. Ett av säljargumenten var att företaget kunde erbjuda psykologiska profiler av konsumenter och väljare för att mer effektivt än med traditionell marknadsföring påverka mottagarna.
 • Utomstående experter har dock ifrågasatt hur effektiv metoden är.

Vad anklagas de för?

 • Under 2014 skaffade Cambridge Analytica uppgifter om 50 miljoner Facebook-användare. Uppgifterna samlades in via en Facebook-app, ett personlighetstest, som skapats av den brittiske akademikern Aleksandr Kogan. Omkring 270 000 personer laddade ner appen och loggade in med sin Facebook-inloggning. Appen samlade sedan in de inloggades Facebook-data, exempelvis namn, ort, ålder, kön och vilka sidor de gillat – men också data om de inloggades Facebook-vänner.
 • Aleksandr Kogan vidarebefordrade den insamlade datan till Cambridge Analytica. Enligt Facebook har Aleksandr Kogan, som uppgav att uppgifterna skulle användas i akademiskt syfte, brutit mot Facebooks regler när han vidarebefordrade materialet till Cambrigde Analytica. Dessutom strider det mot Facebooks villkor att man tankat ner användarnas vänners data.
 • Facebook gjorde sitt API, applikationsprogrammeringsgränssnitt, tillgängligt för länge sedan och många tjänster, till exempel Spotify, använder det för att förenkla för sina användare. Istället för att hitta dina vänner varje gång du börjar använda en ny app, till exempel, låter Facebook tjänsten koppla ihop sig med din vänlista.
 • Cambridge Analytica har inte, som vissa medier hävdat, genomfört något dataintrång eller stulit informationen.
 • Amerikanska medier – och även Aftonbladet – har skrivit hyfsat flitigt om både Facebooks annonssystem och Cambridge Analytica sedan valet 2016, men det är först nu uppgifterna fått globalt genomslag.

Vad visste Facebook?

 • Zuckerberg har vetat om att Cambridge Analytica olovligen fått tillgång till 50 miljoner profiler i två års tid. Då krävde Facebook att Cambridge Analytica skulle radera den information man samlat in under förevändningen att det skulle användas i akademiska syften. Det verkar inte Cambridge Analytica ha gjort och inte heller fick användarna veta vad som hade hänt.

Vad händer nu?

 • Facebook uppger att de nu pressar företaget för att få svar på om datan fortfarande finns kvar och har anlitat en it-forensiker för att få hjälp med att utreda detta.
 • Den brittiska datainspektionen ICO har uppmanat Facebook att avbryta sin egen utredning. ICO har lämnat in en ansökan om att göra en husrannsakan hos Cambridge Analytica för att få tillgång till deras servrar och få klarhet i hur informationen från Facebook använts.
 • I USA har flera delstater inlett utredningar om hur Facebook-datan har behandlats. Enligt The Washington Post kan Facebook, i teorin, dömas till mångmiljardböter då hanteringen av den personliga informationen kan ha brutit mot landets förordningar, något som den federala handelskommissionen (FTC) i USA i så fall avgör.
 • Skandalen har fått många att ifrågasätta hur Facebook hanterar sina användares information och många, inklusive WhatsApp-grundaren Brian Acton, har valt att lämna plattformen.
 • Cambridge Analytica har stängt av sin vd Alexander Nix.
Publisert:

LÄS VIDARE