200 sekunder

Hemlig inspelning avslöjar: Wallmark erbjöd SD-topp 50 000 – för att avgå

Av: 

Lindah C Mohlin

Robert Aschberg

NYHETER

Pressen ökar på Peter Wallmark, Sverigedemokraternas starke man i Stockholm.

Nu kan Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder avslöja att han redan som vanlig medlem försökte manipulera valet till distriktets styrelse 2016.

Bevisen framkommer i bandade telefonsamtal med den dåvarande ordföranden Jimmy Hesselbäck, som vi fått tillgång till.

Wallmark hade inga förtroendeposter i partiet när samtalen bandades. Ändå erbjuder han Hesselbäck en anställning med valfri inkomst om denne avsäger sig ordförandeposten till förmån för den nuvarande riksdagsledamoten Henrik Vinge.

– Jag skulle kunna lösa det redan idag om du ville. Om du får en ledamotsplats direkt, vi ger dig den lönen du vill ha till nästa årsmöte så är allting klart, säger Wallmark på bandet.

När Hesselbäck påpekar att en annan ordförandekandidat ”grävt en massa skit om mig”, så säger Wallmark: ”Skit i det. Jag kan stoppa honom. Jag sitter så idag. Det går att stoppa.”

Wallmark kommer också med ett konkret erbjudande om att Hesselbäck skulle bli den enda arvoderade i den styrelse Wallmark ville få igenom på årsmötet. Hesselbäck erbjuds då 50 000 kronor i månadslön.

Efter telefonsamtalen träffas Wallmark, Hesselbäck och ytterligare en partimedlem på Sjöfartshotellet, mitt emot Sverigedemokraternas kansli i Stockholm. Enligt Hesselbäck erbjuds han då 100 000 kronor i månadslön om han går med på att Henrik Vinge blir ordförande, Hesselbäck förste vice och Wallmark andre vice ordförande.

Hesselbäck avböjer erbjudandet.

Henrik Vinge säger till Aftonbladet:

– Jag är överhuvudtaget inte inblandad i det här. Jag har aldrig hört talas om det här. Det är första gången jag hör talas om det när jag läser i er artikel. Skulle jag fått frågan att vara med i en sådan styrelse som Jimmy Hesselbäck är vice ordförande i så hade jag tackat nej till det.

Efter avslöjandet om att Peter Wallmark är anställd som politisk sekreterare åt sig själv och därmed har dubbla löner har många reagerat. Alla övriga partier i Stadshuset har tagit avstånd från metoden och kallat tillvägagångssättet ”oerhört olämpligt”, att ”trixa med resurser” och ”befängt.”

Wallmark har också varit med och anställt sin fru Christina, som får 50 000 kronor i månadslön.

Två av ledamöterna i distriktsstyrelsen som inte deltog i mötet där Wallmark och hans fru anställdes reagerade starkt på anställningen.

Dåvarande fullmäktigeledamoten Dan Kareliusson säger till Aftonbladet:

– Det är bluff alltihopa. Vi skulle inte ha godkänt den anställningen. Dels är maken anställd, sedan hustrun intrasslande på 50 000 i månaden utan någon som helst politisk kompetens!”.

Lotta Nordfeldt satt också i kommunfullmäktige för SD, men kallades inte till mötet efter ett beslut i kommungruppen där hon pekats ut som ”lösmynt”.

– De har anställt Christina Wallmark i korridoren bakom ryggen på oss ledamöter i kommunfullmäktigegruppen. Vi fick ingen kallelse, ingen dagordning och vi har inte fått ta del av något protokoll. De har gjort det här för att kringgå reglerna. Jag fick reda på att hon var anställd när jag såg det på vallistorna. Jag har aldrig sett Christina Wallmark i Stadshuset. Och då var hon en av dem som ska hjälpa oss i kommunfullmäktigegruppen”.

SD Stockholms kanslichef Martin Westmont skriver i ett mejl till Aftonbladet att Christina Wallmark arbetat med flera tidigare budgetar, och att hon anställdes efter flera avhopp, i en akut situation där han själv satt ensam med budgetarbetet:

”Sett såhär i backspegeln kanske vi skulle varit mer tydliga, men då ska vi komma ihåg att det inte fanns några meningsskiljaktigheter angående Christinas anställning”, skriver han.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Peter Wallmark.

Tidigare avsnitt av 200 sekunder:

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se.

Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.

Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop

Du har alltid rätt till källskydd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

200 sekunder

LÄS VIDARE

Peter Wallmark är anställd som sekreterare åt sig själv – får dubbla löner

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Peter Wallmark

Stockholm

Politik

Sverigedemokraterna

AB Voice