Grannar anmäler varandras svartbyggen

Av:  TT

I flera kommuner i Sverige ökar antalet tillsynsärenden som rör bland annat olovligt byggande. Arkivbild.
I flera kommuner i Sverige ökar antalet tillsynsärenden som rör bland annat olovligt byggande. Arkivbild.

Har du anmält grannens misstänkta svartbygge? I så fall är du långtifrån ensam.

Runt om i landet ökar anmälningarna – och fler väljer att svara med en motanmälan.

– Det är ju grannosämja, det är det allt bygger på, säger Robert Nyman, chef för byggverksamheten i Skellefteå.

I Linköpings kommun har antalet tillsynsärenden ökat drastiskt de senaste åren, vilket P4 Östergötland var först att rapportera om. Bakom ökningen ligger privatpersoner som i allt högre utsträckning tipsar kommunen om misstänkta bygglovsbrott, enligt Sebastian Monell, chef vid bygglovsavdelningen i Linköping.

– Jag tror att det kan bero på att det har blivit lättare att få tillgång till gällande lagstiftning och att det är enklare att få tag på myndigheter, säger han.

Tendens över landet

TT:s rundringning visar att ökningen sker på flera håll i landet. I Malmö har antalet inkomna tillsynsärenden dubblerats sedan 2011. Även där är det vanligaste att anmälan kommer från en privatperson.

I Gävle kommun har man framför allt sett en ökning i antalet tillsynsärenden sedan det tillsatts mer resurser för arbetet. När fler ärenden klaras upp blir det också mer uppmärksamhet i lokala medier, vilket är en annan trolig förklaring till att fler människor anmäler, enligt Niklas Fridén, jurist i kommunen. Ännu en orsak är att de får in fler motanmälningar än tidigare.

– När vi besöker en plats i ett ärende får vi frekvent frågan om vem som har gjort anmälan. Då är det ofta grannen som har anmält, vilket vi är skyldiga att berätta. Det är inte alls ovanligt att den personen då väljer att göra en motanmälan mot grannen, säger Niklas Fridén.

"Bygger på grannosämja"

Även i Skellefteå är anmälningar från privatpersoner det vanligaste sättet för kommunen att få upp ögonen för ett ärende som bör utredas.

Robert Nyman poängterar att det rör sig om tungjobbade ärenden och att man absolut inte ska göra anmälningar utan fog för det.

– Oseriösa anmälningar är inget vi vill lägga tid på.

"Folk säljer sina hus"

Eleonore Lind har länge arbetat som medlare med att försöka hjälpa grannar som har hamnat i bråk. Vid några tillfällen har hon medlat vid konflikter som har uppstått vid nya byggprojekt.

– Detta är ärenden som ofta överklagas och det tar väldigt lång tid. Då blir det naturligtvis en grogrund till osämja mellan grannar. Det handlar ju om territorium, och det är problematiskt.

Bråk mellan grannar kan gå väldigt långt om det vill sig illa, det har Eleonore Lind fått erfara flera gånger.

– Det kan bli så att folk säljer sina hus. Eller att man börjar lägga krokben för sin granne. Rispar bilar, lägger ut stenar, "råkar" tappa glas eller spik. Jag har varit med om alla möjliga tokiga saker, säger hon.

TT: Hur ska man undvika bråk med grannen?

– Det första man ska göra är att ta reda på vilka regler som gäller för det man vill bygga. Det andra är givetvis att föra en dialog med grannarna. Prata med dem först om du planerar att göra en utbyggnad. Kanske går det att komma fram till en kompromiss med grannen redan innan du skickar in bygglovsansökan.

Publisert: