Sverige och Finland i ökat EU-samarbete

Av:  TT:s utsände

Statsminister Stefan Löfven valde Finland och statsminister Juha Sipilä som sitt första resmål efter att på nytt ha blivit svensk regeringschef.
Statsminister Stefan Löfven valde Finland och statsminister Juha Sipilä som sitt första resmål efter att på nytt ha blivit svensk regeringschef.

Sverige och Finland vill öka samarbetet i EU-frågor. Inte minst inför det att Finland tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd i sommar.

Överläggningarna inför viktiga avgöranden ska få fastare former.

– Det finns stort utrymme för ytterligare fördjupat samarbete, säger den finländske statsministern Juha Sipilä på en pressträff med sin svenske kollega Stefan Löfven (S) i Helsingfors.

Löfven, som i och med besöket hos Sipilä gör sin första utlandsresa som statsminister för sin nya regering, säger att banden mellan Finland och Sverige är något extra. Valet av resmål för den första utlandsvisiten var självklart.

Som ordförande i EU:s ministerråd andra halvåret i år får Finland en fet agenda på bordet: brexit, framtida relationer EU-Storbritannien, EU;s kommande långtidsbudget och migration.

– En medlem (Storbritannien) är på väg att lämna och det kommer att påverka dynamiken i EU, säger Löfven och lyfter det som ett argument för att överläggningarna mellan Sverige och Finland i EU-frågor behöver bli tätare.

Stefan Löfven nämner också arbetet för att alla EU-länder ska leva upp till unionens grundläggande värden. Men det finns en rad frågor där mer kan göras med svenskfinländska krafter.

– Vi delar synen på många frågor, som att EU:s budget ska vara rättvis och effektiv, att vi behöver visa ledarskap och öka ansträngningarna mot klimatförändringar, för forskning och innovation, och inte minst vikten av att alla medlemsländer respekterar EU:s grundläggande värden, säger Löfven.

Publisert:

LÄS VIDARE