P4 Örebro

Islamistisk våldskampanj mot Sverige – manar till hot och terror

Av: 

Emil Salmaso

NYHETER

Svenska kommuner varnas för en stor kampanj som pågår.

Islamistiska organisationer som uppmuntrar till våld sprider falskheter – de menar att svenska kommuner och myndigheter kidnappar flyktingbarn.

Kampanjen har blivit mer aggressiv och det uppmanas till terrorattentat och hot, enligt Myndigheten för psykologiskt försvar.

– Man pratar om att blod ska flyta. Att man ska ge sig på myndigheterna på samma sätt som vid Charlie Hebdo-attackerna, säger operative chefen Mikael Tofvesson.

Mikael Tofvesson, operativ chef på Myndigheten för psykologiskt försvar.
Mikael Tofvesson, operativ chef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Den falska informationen kommer från konton i sociala medier kopplade till våldsbejakande islamistiska organisationer. Flera svenska kommuner har varnats, rapporterar P4 Örebro.

Miljontals följare till de arabisktalande kanalerna har sett falska filmer med gråtande barn som säger att svenska kommuner och myndigheter kidnappar barn från flyktingar.

– Man har någon typ av polariserande berättelse där man försöker demonisera svenska staten och utmåla muslimer som offer. Det är både kommuner och socialtjänst som blivit påhoppade och angripna i den här kampanjen, säger Mikael Tofvesson, operativ chef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Uppmanar till terrordåd

Filmerna har fått stor spridning i sociala medier.

– Det är ett hänsynslöst missbruk av dessa människor i misär man bedriver.

När svenska myndigheter försökte bemöta dem trappades allt upp.

– Det dök upp våldsbejakande signaler. Man började uppmana till våld och terrorattentat. Man gjorde jämförelser med Charlie Hebdo för att hämnas på svenska staten.

På konton på nätet sprids falsk information om att svenska kommuner och myndigheter har kidnappat barn från flyktingar.

Enligt Mikael Tofvesson har kampanjen pågått sedan i slutet av december.

Särskilt vissa konton hotar svenska myndigheter i till exempel Facebook-grupper.

– Det var en kanal som började med att gå ut med berättelsen. Nu är det både våldsbejakande islamitiska rörelser och antidemokratiska islamistiska rörelser som förstärker den. Det är hätskt. Arabisktalande medier har plockat upp det här och ökar spridningen. Vi ser inga tecken på dementier.

Vad är det för hot om terrorattentat och våld?

– Det är sådana enorma mängder att inte ens vi kan säga några standardvarianter. Man pratar om att blod ska flyta. Att man ska ge sig på myndigheterna på samma sätt som vid Charlie Hebdo-attackerna. Det är mycket.

Är en koordinerad attack

Myndigheten för psykologiskt försvar vill inte kommentera hur man arbetar mot kampanjen, annat än att flera myndigheter är inkopplade.

– Vi uppmanar allmänheten att vara särskilt kritiska, särskilt gällande filmer och inlägg om LVU. Känns det konstigt eller väcker känslor bör man ställa sig frågan vem som ligger bakom det.

Det är oklart varför kontona sprider informationen, annat än för att skapa polarisering i Sverige.

Det finns tecken på att det skapat reaktioner bland vissa grupper.

– Vi kan bara konstatera att det är koordinerat, aggressivt och våldsbejakande. Det kan vara att man vill nå en global muslimsk gemenskap genom att lyfta fram muslimska offer. Vi bedömer att man försöker nå muslimer i Sverige och påverka dem, säger Mikael Tofvesson.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

IS-kvinnan Lisa släppt på fri fot – så utreds hennes misstänkta brott

ÄMNEN I ARTIKELN

P4 Örebro

Sverige

Myndigheten för psykologiskt försvar

Fake news

Sociala medier

Islamism

Data, it & högteknologi