Polisen: Mannen i Lycksele hade uppsåt att döda

Häktas misstänkt för tre försök till mord

Den misstänkte mannen i Lycksele erkänner att han attackerade de två barnen och den äldre kvinnan.

Polisens bedömning är att han hade för avsikt att döda dem.

– Vi har ett bra utredningsläge, säger David Helgesson, chef för polisens avdelning för grova brott i Västerbotten.

På tisdagskvällen har snön börjat falla över det lilla samhälle i Lycksele kommun. Det är fortfarande stora avspärrningar kring brottsplatsen, men på gatorna är det ganska stilla.

Tidigare på dagen erkände mannen i 50-årsåldern att det var han som i måndags attackerade de två barnen och den äldre kvinnan.

Såväl barnen, både under tio år, och kvinnan, som är i 75-årsåldern, skadades allvarligt och vårdas på sjukhus.

– Det jag kan säga är att han erkänner att han har tillfogat de här målsägarna skador. Skälet kan jag inte gå närmare in på. Men han medger att han har tillfogat skadorna, säger mannens försvarare Kristian Shumkov till TT.

Polisen har spärrat av brottsplatsen.
Polisen har spärrat av brottsplatsen.

Grannar som Aftonbladet har pratat med är nedstämda efter det som hänt. De flesta berättar att de är oroliga för barnen och kvinnan.

– Ja, det är det enda man tänker på just nu, säger en granne.

Allvarliga skador

Mannen har suttit anhållen sedan han greps vid brottsplatsen på måndagsmorgonen. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska han ha använt sig av en kofot när han attackerade offren.

– Det är en sådan fråga som förundersökningen kommer kunna ge svar på. Det är så pass tidigt i utredningen att vi faktiskt inte har alla svar än, säger David Helgesson, chef för polisens grova brott i Västerbotten.

Den misstänkte mannen.
Den misstänkte mannen.

Den misstänkte mannen har en relation till offren.

– Alla tre är allvarligt skadade. Vi hade velat få till ett förhör med den äldre kvinnan, men det har inte varit möjligt, säger David Helgesson.

Polis: Har haft avsikt att mörda

Polisens teori är att mannens avsikt var att döda de tre personerna.

– Det är klart att det rör sig om ett grovt och allvarligt våld som är riktat mot de här personerna. Förundersökningen som pågår rör ju mordförsök i tre fall.

Just nu jobbar polisen med att ge åklagaren underlag för att kunna häkta mannen. Under måndagen genomfördes en teknisk undersökning i hemmet som man nu arbetar vidare med.

David Helgessons bedömning är att utredningsläget är bra.

– Det som pågår nu är förhör och att klarlägga händelseförloppet. Det är ett antal personer kopplat till det som vi vill prata med, säger han.

Begärs häktad

Vid halv niotiden på onsdagsmorgonen har kammaråklagare och förundersökningsledare Andreas Nyberg begärt att mannen ska häktas, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord i tre fall.

De särskilda skälen till häktning uppges vara att det finns en flyktfara, en risk för fortsatt brottslighet och en fara för att mannen skadar eller försvårar utredningen om han skulle släppas på fri fot.

Publisert: