Abort

Hotet: Gravida kan stoppas vid gränsen

Av: 

Emil Forsberg

NYHETER

Religiösa och politiska krafter i USA vill skärpa abortlagstiftningen ytterligare.

Nu planerar man att stoppa gravida kvinnor som försöker lämna delstaterna.

– Det är inte fritt fram att göra abort bara för att du korsar gränsen, säger republikanen Tom Oliverson.

Högsta domstolen i USA skrotade i förra veckan den nationella abortlagstiftningen och gjorde det möjligt för individuella delstater att införa egna förbud.

Sedan dess har en rad stater satt stopp för aborträtten – och nu vill man gå ett steg längre.

Flera antiabortorganisationerna samarbetar nu med republikanerna för att hindra människor som försöker korsa delstatsgränserna för att utföra aborter på platser där det är lagligt, skriver Washington Post.

– Bara för att du lämnar delstaten betyder det inte att din hemstat inte längre har jurisdiktion, säger Peter Breen på den konservativa advokatbyrån Thomas More Society till tidningen.

Religiösa och politiska krafter vill stoppa gravida att resa till andra stater för att göra abort. Bilden från Colorado.

Kan stämma alla

Lagförslaget ska göra det möjligt för civila medborgare i delstater där abort är förbjudet att stämma alla som hjälper en person att avbryta en graviditet utanför staten.

– Många av oss har stöttat lagstiftningen för att stoppa människohandel, så varför är det fritt fram för människor som handlar med kvinnor att tjäna pengar på aborter? säger Jason Rapert, ordförande i antiabortorganisationen National Association of Christian Lawmakers.

”Kommer bli kaos”

Justitiedepartementet, som ligger under president Joe Bidens styrning, flaggar för att man kommer ta strid mot lagstiftningen, som uppges bryta mot rätten till mellanstatlig handel.

– Kvinnor som bor i stater där abort förbjudits måste förbli fria att söka vård i stater där det är lagligt, säger justitieminister Merrick Garland.

Juridikprofessorn David Cohen varnar samtidigt för att situationen kan eskalera ytterligare.

– Det här kommer att skapa ett stat mot stat-kaos som vi inte sett i det här landet på länge, säger han.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Aubrey, 34, bygger en kristen moderskapsranch i Texas

ÄMNEN I ARTIKELN

Abort