Locket på om spionmisstänkt

Av:  Beatrice Nordensson/TT

En person anhölls i går misstänkt för grovt spioneri. Arkivbild.
En person anhölls i går misstänkt för grovt spioneri. Arkivbild.

En person greps i går i Mellansverige misstänkt för grovt spioneri. Ett brott som kan ge livstids fängelse och innebär att någon försett främmande makt med uppgifter.

Myndigheterna lägger locket på.

Åklagarmyndigheten och Säkerhetspolisen (Säpo) meddelade i går att en person gripits någonstans i Mellansverige och senare anhållits misstänkt för grovt spioneri.

Insatsen har kopplingar till ett pågående ärende där en tidigare hög myndighetschef sitter häktad misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Brottsrubriceringen grovt spioneri innebär, till skillnad från grov obehörig befattning med hemlig uppgift, att syftet är att hjälpa främmande makt med uppgifter. Brottet kan ge upp till livstids fängelse.

Gabriel Wernstedt som är pressekreterare på Säpo säger till TT på onsdagen att de inte kan lämna några ytterligare uppgifter om ärendet eller personen som anhållits.

– Nej, jag kan dessvärre inte göra det. Det vi har att säga är detsamma som vi sade i går, säger Gabriel Wernstedt.

Några ytterligare uppgifter om ärendet lämnas inte heller av Åklagarmyndigheten på onsdagen.

Misstänks ha pågått i tio år

Enligt handlingar som inkommit till tingsrätten ska det misstänkta brottet ha begåtts i bland annat Stockholm.

Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått i tio år, från mars 2011 till och med den sista september i år, enligt åklagaren, rapporterar Aftonbladet.

Advokat Björn Sandin har utsetts till försvarare för den misstänkte personen. Men inte heller han kan lämna några ytterligare uppgifter om den anhållne eller det misstänkta brottet.

– Jag kan tyvärr inte kommentera det eftersom jag har yppandeförbud i ärendet.

TT: Har du träffat din klient?

– Ja, det har jag gjort.

TT: Vad är personens inställning till misstankarna?

– Det kan jag inte uttala mig om, säger Björn Sandin.

Senast på fredag klockan 12 måste åklagaren besluta om personen ska begäras häktad eller släppas på fri fot.

Anställd på Säpo

Den pågående utredningen, som det nya gripandet kopplas till, gäller den man som sedan september sitter häktad misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps den 20 september och var då högt uppsatt chef på en statlig myndighet.

Han har enligt egna offentliga uppgifter tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, i båda fallen i flera års tid. Nyligen avslöjade Dagens Nyheter att han även arbetat på Kontoret för särskild inhämtning, en del av Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

Myndighetschefens misstänkta brott ska ha ägt rum mellan september 2011 och november 2015. Mannen nekar till brott.

Senast 2003

Det är mycket ovanligt att någon döms för grovt spioneri i Sverige. Senast det skedde var 2003, då i samband med det så kallade Ericsson 1-fallet, enligt Runar Viksten, tidigare ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen.

Det gällde en före detta anställd som mot pengar lämnade ut hemlig information till ryska agenter om företagets arbete med mobila system. Mannen dömdes till åtta års fängelse.

– Det hade bäring på Sveriges säkerhet. Mängden information avgjorde att han dömdes för grovt spioneri, säger Runar Viksten.

Publisert:

LÄS VIDARE